Četvrto ekipno prvenstvo E-Dama

9. listopada 2017. godine počelo je Četvrto ekipno prvenstvo E-Dama u stopoljki. Iako je ovaj puta sudjelovanje dozvoljeno samo ekipama koje se sastoje od igrača iz maksimalno dvije zemlje, na ovom prvenstvu sudjeluje do sada najveći broj ekipa - njih četrnaest Od toga je 10 nacionalnih ekipa i četiri ekipe sastavljene od igrača iz dvije države. Nizozemska i Rusija sudjeluju sa po tri ekipe, Brazil s dvije ekipe, a nacionalne ekipe imaju još i Hrvatska i Slovenija. Ukrajinski igrači čine većinu u dvije kombinirane ekipe, pojačane igračima iz Srbije i Bjelorusije. Ruski igrači čine većinu ekipe u kojoj je četvrti član iz Bjelorusije, a jedina ekipa sastavljena od po dva igrača dviju zemalja je kombinirana ekipa Francuske i Litve.

Zanimljivo je da na ovom ekipnom prvenstvu sudjeluju dvadeset i dva finalista Petog svjetskog pojedinačnog prvenstva (od njih 25), tako da slobodno možemo reći da je ovo prvenstvo ujedno i neslužbeno ekipno svjetsko prvenstvo.

Na samom početku prvenstva desilo se veliko iznenađenje budući da je ekipa Hrvatske povela u meču protiv aktualnog prvaka, Nizozemske 1 s 4:2. Na prošlom prvenstvu je ekipa Nizozemske 1 uvjerljivo pobijedila, sa 17 pojedinačnih pobjeda i 31 remijem, bez izgubljene partije. Prva ekipa Nizozemske je drugo prvenstvo također završila bez poraza, pobijedivši u 24 pojedinačne partije uz 20 remija. Taj puta su prvo mjesto podijelile ekipe Nizozemska 1 i "Olimp" iz Rusije.

Nažalost, iz pobjedničke ekipa prvog ekipnog prvenstva čak dva igrača više nisu živi (Janis Pizans i Andris Rozentals), Modris Jirgensons od 2014. godine ne igra na E-Dama, a četvrti član, Justas Kaubrys član je jake kombinirane ekipe Francuska-Litva. Na tom prvenstvu drugo mjesto osvojila je ekipa Nizozemska 2, dok je Nizozemska 1 osvojila 3. mjesto. U odnosu na sadašnji sastav, tada je za Nizozemsku 1 igrao Danny Staal, kojega je u međuvremenu zamijenio Simon Wiersma. Na tom prvenstvu oba igrača igrali su na 3. ploči i Wiersma je iz 16 partija ostvario 16 bodova, a Staal 9.

Slijede zanimljivi tjedni u kojima će se odlučivati o pobjedniku ovog ekipnog prvenstva, no već sada možemo reći da je ovo prvenstvo najjače do sad!

This entry was posted in Ekipni turniri by Goran Igaly. Bookmark the permalink.

About Goran Igaly

I was born in 1963 and learn to play draughts in 1980. Played actively for about 10 years. Start to play again correspondence games around 2006. Help brother Čedomir to maintain E-Dama since about 2010. Now I am the main contact person for E-Dama but the its real creator is my brother Čedomir who literarly wrote every line of code which drive e-dama.net website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *