Turniri “bez struje”

Nakon pokretanja lokacije e-dama.net, pozivali smo svoje dama prijatelje da nam se pridruže u dopisnom igranju. Neki su se pozivu odazvali, neki nisu. Najčešći razlog za neigranje je bio taj što igrači ne žele sudjelovati u natjecanjima u kojima se igrači mogu služiti računalima u igri. Odnosno, razlog se može svesti na rečenicu: "Ne želim igrati protiv kompjutera!"

Svjesni tog problema odlučili smo pokrenuti seriju turnira pod nazivom "Turniri bez struje" (Unplugged Tournaments). Radi se o dopisnim turnirima u kojima se igrači obvezuju da u igri neće koristiti pomoć računala. Naravno, mi ni na koji način nećemo kontrolirati koristi li igrač računalo ili ne - to je stvar savjesti svakog pojedinog igrača.

Tehnički, način igre je isti kao i kod običnih dopisnih partija. Jedino na stranici za igru neće biti mogućnosti "Izvoz u PDN". Naravno, igrač može koristiti pomoć računala i bez ove mogućnosti, odnosno cilj uklanjanja ove mogućnosti je prvenstveno podsjetiti igrače da se radi o partijama koje se igraju bez pomoći računala. Ove partije imaju zadaću simulirati nekadašnji način igranja dopisnih partije, dakle partija u kojima je analiza dopuštena i dobrodošla. Zbog toga smo ostavili gumb Analiza i tu mogućnost možete slobodno koristiti. Zadaća ove opcije je da omogući analizu poteza pomicanjem figura po ploči - onako kako bi se to radilo u doba prije računala.

Željeli bismo čuti vaše mišljenje o ovoj inicijativi.

Srdačan pozdrav,

Goran Igaly

goran.igaly@e-dama.net

This entry was posted in Unplugged turniri by Goran Igaly. Bookmark the permalink.

About Goran Igaly

I was born in 1963 and learn to play draughts in 1980. Played actively for about 10 years. Start to play again correspondence games around 2006. Help brother Čedomir to maintain E-Dama since about 2010. Now I am the main contact person for E-Dama but the its real creator is my brother Čedomir who literarly wrote every line of code which drive e-dama.net website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.