Semifinal tournaments for the Seventh World Championship

Qualifications for the 7th World Championship will start on 13 March 2019 . If there will be more than 22 participants, participants will be separated into two groups. Every player registered on E-Dama can play on semifinal tournament without registration fee.

Time for thinking is 60 days for the first 40 moves, plus 10 days for every next 10 moves.

Judge for semifinal tournaments is Mr. Anatoly Erastov (SLShI), and technical director is Mr. Goran Igaly (E-Dama).

Three best players from every group will be invited to Seventh Correspondence World Championship in International Draughts which will start at the end of 2019.

Please pay attention to the fact that scoring system is different from standard scoring system used on E-Dama. Winner gets 3 points, and in case of draw opponents can get 1 or 2 points, depending of situation on board when draw is concluded.

Tournament rules

P-ChMM-7S-REGULATION-EN

P-ChMM-7S-STATUS-EN

P-ChMM-7S-REGULATION-RU

P-ChMM-7S-STATUS-RU

Četvrto ekipno prvenstvo E-Dama

9. listopada 2017. godine počelo je Četvrto ekipno prvenstvo E-Dama u stopoljki. Iako je ovaj puta sudjelovanje dozvoljeno samo ekipama koje se sastoje od igrača iz maksimalno dvije zemlje, na ovom prvenstvu sudjeluje do sada najveći broj ekipa - njih četrnaest Od toga je 10 nacionalnih ekipa i četiri ekipe sastavljene od igrača iz dvije države. Nizozemska i Rusija sudjeluju sa po tri ekipe, Brazil s dvije ekipe, a nacionalne ekipe imaju još i Hrvatska i Slovenija. Ukrajinski igrači čine većinu u dvije kombinirane ekipe, pojačane igračima iz Srbije i Bjelorusije. Ruski igrači čine većinu ekipe u kojoj je četvrti član iz Bjelorusije, a jedina ekipa sastavljena od po dva igrača dviju zemalja je kombinirana ekipa Francuske i Litve.

Zanimljivo je da na ovom ekipnom prvenstvu sudjeluju dvadeset i dva finalista Petog svjetskog pojedinačnog prvenstva (od njih 25), tako da slobodno možemo reći da je ovo prvenstvo ujedno i neslužbeno ekipno svjetsko prvenstvo.

Na samom početku prvenstva desilo se veliko iznenađenje budući da je ekipa Hrvatske povela u meču protiv aktualnog prvaka, Nizozemske 1 s 4:2. Na prošlom prvenstvu je ekipa Nizozemske 1 uvjerljivo pobijedila, sa 17 pojedinačnih pobjeda i 31 remijem, bez izgubljene partije. Prva ekipa Nizozemske je drugo prvenstvo također završila bez poraza, pobijedivši u 24 pojedinačne partije uz 20 remija. Taj puta su prvo mjesto podijelile ekipe Nizozemska 1 i "Olimp" iz Rusije.

Nažalost, iz pobjedničke ekipa prvog ekipnog prvenstva čak dva igrača više nisu živi (Janis Pizans i Andris Rozentals), Modris Jirgensons od 2014. godine ne igra na E-Dama, a četvrti član, Justas Kaubrys član je jake kombinirane ekipe Francuska-Litva. Na tom prvenstvu drugo mjesto osvojila je ekipa Nizozemska 2, dok je Nizozemska 1 osvojila 3. mjesto. U odnosu na sadašnji sastav, tada je za Nizozemsku 1 igrao Danny Staal, kojega je u međuvremenu zamijenio Simon Wiersma. Na tom prvenstvu oba igrača igrali su na 3. ploči i Wiersma je iz 16 partija ostvario 16 bodova, a Staal 9.

Slijede zanimljivi tjedni u kojima će se odlučivati o pobjedniku ovog ekipnog prvenstva, no već sada možemo reći da je ovo prvenstvo najjače do sad!

E-Dama Unplugged liga

E-Dama Unplugged liga se igra tempom od dva turnira godišnje. Igrači su podijeljeni u jakosne skupine - lige i to tako da su u prvoj ligi okupljeni najjači igrači, u drugoj najjači od preostalih igrača i tako redom. Lige su sastavljene u pravilu od po dvanaest igrača. Iznimka je posljednja liga, u kojoj uz igrače razvrstane u tu ligu na temelju rezultata iz prethodne sezone igraju i igrači koji se po prvi put natječu u Unplugged ligi.

U Unplugged ligi organiziraju se dva turnira "bez struje" godišnje - proljetni i jesenski turnir. Turniri se igraju po jednostrukom kružnom sistemu.

Po završetku natjecanja, prvoplasirani igrač iz određene lige prelazi u dvije razine višu ligu, dok drugoplasirani i trećeplasirani igrač prelaze u ligu više razine. Desetoplasirani i jedanaestoplasirani igrač prelaze u ligu niže razine, a dvanaestoplasirani igrač prelazi u ligu nižu za dvije razine. Iznimka su druga liga, iz koje u prvu prelaze dva prvoplasirana igrača te pretposljednja liga iz koje u posljednju ligu ispadaju dva posljednjeplasirana igrača. Primjer s osam liga (osam razina) je prikazan sljedećim dijagramom:

Ukupno vrijeme za razmišljanje je 60 dana po igraču za cijelu partiju, bez mogućnosti uzimanja odmora.

Puno uspjeha i zanimljivih partija!

dr. Goran Igaly

goran.igaly@e-dama.net