E-Dama Unplugged liga

E-Dama Unplugged liga se igra tempom od dva turnira godišnje. Igrači su podijeljeni u jakosne skupine - lige i to tako da su u prvoj ligi okupljeni najjači igrači, u drugoj najjači od preostalih igrača i tako redom. Lige su sastavljene u pravilu od po dvanaest igrača. Iznimka je posljednja liga, u kojoj uz igrače razvrstane u tu ligu na temelju rezultata iz prethodne sezone igraju i igrači koji se po prvi put natječu u Unplugged ligi.

U Unplugged ligi organiziraju se dva turnira "bez struje" godišnje - proljetni i jesenski turnir. Turniri se igraju po jednostrukom kružnom sistemu.

Po završetku natjecanja, prvoplasirani igrač iz određene lige prelazi u dvije razine višu ligu, dok drugoplasirani i trećeplasirani igrač prelaze u ligu više razine. Desetoplasirani i jedanaestoplasirani igrač prelaze u ligu niže razine, a dvanaestoplasirani igrač prelazi u ligu nižu za dvije razine. Iznimka su druga liga, iz koje u prvu prelaze dva prvoplasirana igrača te pretposljednja liga iz koje u posljednju ligu ispadaju dva posljednjeplasirana igrača. Primjer s osam liga (osam razina) je prikazan sljedećim dijagramom:

Ukupno vrijeme za razmišljanje je 60 dana po igraču za cijelu partiju, bez mogućnosti uzimanja odmora.

Puno uspjeha i zanimljivih partija!

dr. Goran Igaly

goran.igaly@e-dama.net

Turniri “bez struje”

Nakon pokretanja lokacije e-dama.net, pozivali smo svoje dama prijatelje da nam se pridruže u dopisnom igranju. Neki su se pozivu odazvali, neki nisu. Najčešći razlog za neigranje je bio taj što igrači ne žele sudjelovati u natjecanjima u kojima se igrači mogu služiti računalima u igri. Odnosno, razlog se može svesti na rečenicu: "Ne želim igrati protiv kompjutera!"

Svjesni tog problema odlučili smo pokrenuti seriju turnira pod nazivom "Turniri bez struje" (Unplugged Tournaments). Radi se o dopisnim turnirima u kojima se igrači obvezuju da u igri neće koristiti pomoć računala. Naravno, mi ni na koji način nećemo kontrolirati koristi li igrač računalo ili ne - to je stvar savjesti svakog pojedinog igrača.

Tehnički, način igre je isti kao i kod običnih dopisnih partija. Jedino na stranici za igru neće biti mogućnosti "Izvoz u PDN". Naravno, igrač može koristiti pomoć računala i bez ove mogućnosti, odnosno cilj uklanjanja ove mogućnosti je prvenstveno podsjetiti igrače da se radi o partijama koje se igraju bez pomoći računala. Ove partije imaju zadaću simulirati nekadašnji način igranja dopisnih partije, dakle partija u kojima je analiza dopuštena i dobrodošla. Zbog toga smo ostavili gumb Analiza i tu mogućnost možete slobodno koristiti. Zadaća ove opcije je da omogući analizu poteza pomicanjem figura po ploči - onako kako bi se to radilo u doba prije računala.

Željeli bismo čuti vaše mišljenje o ovoj inicijativi.

Srdačan pozdrav,

Goran Igaly

goran.igaly@e-dama.net