Rejting

Cilj ovog rejtinga je iskazati približnu snagu igrača na e-dama.net u brojčanom obliku. Jači igrači imaju viši rejting, a slabiji igrači imaju niži rejting. Početni rejting svakog igrača je 1500 i taj se rejting svakom odigranom partijom mijenja. Rejting lista se računa i objavljuje jedno tjedno - svakog ponedjeljka ujutro. Rejting ne odražava nužno snagu igrača, posebno u slučajevima kad igrač nema mnogo odigranih partija. Što je veći broj odigranih partija to je rejting pouzdaniji. Pri računanju rejtinga se uzimaju u obzir sve partije odigrane na e-dama.net (i prijateljske i turnirske). Ovaj rejting odražava samo snagu igrača u dopisnoj igri, a snaga u običnim partijama može znatno odstupati od ove snage. Za računanje rejtinga se koristi tzv. [http://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system Elo rejting], jedan od najpoznatijih postupaka određivanja rejtinga, pogotovo u šahu.

Igrači na rejting listi su podijeljeni u dvije skupine, ovisno o broju završenih partija u posljednjih godinu dana. U prvoj skupini su igrači koji su u posljednjih godinu dana završili barem dvadeset (A lista). U drugoj skupini su oni igrači koji su bili aktivni u posljednjih godinu dana ali su završili manje od dvadeset prtija. Na C listi su oni igrači koji su nekada igrali na e-dama.net, ali u posljednju godinu nisu zavšili niti jednu partiju.

Svjesni smo činjenice da je, uz ovakav način računanja, rejting moguće povećavati pobjedom protiv novih slabijih igrača, budući da je početni rejting svakog igrača 1500. Također, rejting je moguće povećavati mnogobrojnim pobjedama protiv vrlo slabih igrača, što se u običnim patrijama ne dešava jer se u običnim partijama ipak susreću igrači približno iste snage.

Primjer računanja rejtinga

Konkretan upit (Yra Kelim , 11.12.2013.)
Здравствуйте,Горан!
Извините,что обращаюсь к Вам на русском языке,другими не владею.
Я часто слещу за изменением рейтингов,это интересно и всегда самому хочется иметь высокий рейтинг.Но иногда замечаю,что он неоправдано меняется и часто в сторону увеличения.Последний пример:11 декабря на 12 единиц он повысился у Nikolay Morozov.Nina Chchebenyuk после учёта одной сыгранной партии каждым из этих игроков,так видно из таблицы рейтингов.Но такого,как я понимаю не может быть.Обычно он повышается на 3-6 и не более единиц ,но ни в коем случае не на 12,как в данном случае после одной зачётной партии,мне кажется,что-то здесь не так,а может я ошибаюсь в чём -то? Прошу пожалуйста поясните эту ситуацию.С уважением,Kelim 11.12.13.

Rejting na E-Dama.net se računa po Elovom sustavu za računanje rejtinga. To je ono EA (ili EB, sasvim svejedno). Problem nastaje u formuli za RA' i onom K-faktoru. Taj sam postavio tako da se za prvih 15 partija racuna K=30, narednih 15 K=20, a nakon toga K=10. [Koliko se sjecam, nekoć davno u nekom "Šahovskom glasniku" Braslav Rabar je napisao članak u kojem je istaknuo nedostatke Elovog sustava (mozda i zato što je on imao neki svoj sistem kojem nikad nisam uspio uci u trag) i jedna od stvari ne koje se okomio bio je, ako se dobro sjećam, bas taj K-faktor. U svakom slučaju, računica je ovakva:

Nina Shchebenyuk: RA=1520
Ezequiel Libonati: RB=1453
(RB-RA)/400 = -0.1675
10**((RB-RA)/400) = 0.6799
1/(1+10**...) = 0.5952
R'-R = 30 * (1-0.5952) = 12.1427

Nikolay Morozov: RA=1698
Ton Halman: RB=1772
(RB-RA)/400 = 0.185
10**((RB-RA)/400) = 1.5311
1/(1+10**...) = 0.3951
R'-R = 20 * (1-0.5952) = 12.0983

U svakom slučaju, taj rating zaista ne bi trebalo uzimati niti najmanje ozbiljno. Čak i kad bi sistem bio sasvim OK, problem bi bio u tomu što ima premalo partija.