O E-Dama

E-Dama je mrežna lokacija posvećena igri dame. Najveći dio sadržaja odnosi se na međunarodnu damu, stopoljku (10x10), međutim zastupljene su i ostale vrste dame, prvenstveno brazilska, a od 2017. godine i ruska dama.

Arhiv

E-Dama sadrži veliku arhivu od preko 280.000 partije koja se redovito dopunjuje novim partijama sa svih važnijih svjetskih natjecanja. Arhiva je slobodno dostupna, a pretraživati se može po igračima, po turnirima i po nizovima poteza. Ovakav arhiv predstavlja vrijedan izvor podataka svakome tko se sustavno bavi proučavanjem ove igre.

Kompozicije

Na e.dama.net dostupna je i jedna od najvećih svjetskih zbirki damističkih problema i kompozicija od kojih su mnoge sastavili najbolji svjetski problemisti i sastavljači kompozicija. Rješavanje ovih problema razvija analitičke vještine i zahtijeva izuzetnu preciznost i sistematičnost te predstavlja pravu poslasticu za svakog istinskog ljubitelja ove drevne igre.

Dopisno igranje

Najpopularniji segment mrežne lokacije e-dama.net svakako je dio za dopisno igranje. Za razliku od lokacija za igranje uživo (npr. playOK), u dopisnoj igri cilj je ostvariti vrhunsko igračko ostvarenje pri čemu analize nakih poteza traju danima, pa i tjednima. Pri tome igrači nerijetko diskutiraju pozicije sa svojim klupskim kolegama tražeći i najmanje mogućnosti ostvarivanja pozicione prednosti koja možda može prerasti u pobjedu. Velika većina partija između najjačih igrača završava remijem, no na putu do konačne podjele bodova nerijetko stoje razne zamke i sjajne ideje. Ovaj način igranja posebno je pogodan za starije igrače kojima nije stalo do pobjede pod svaku cijenu već žele uživati u strateškom nadmudrivanju s protivnikom, pri čemu se održavaju prijateljski kontakti s ljubioteljima ove igre širom svijeta. Također, na ovaj način mogući su susreti igrača iz raznih vremenskih zona što je kod igranja uživo mnogo teže ostvarivo.

Natjecateljski element u dopisnoj igri ni u kom slučaju nije isključen. Tako je na E-Dama do sada održano pet svjetskih prvenstava na kojima su snage odmjerili najjači svjetski dopisni igrači. Uz to održana su dva europska prvenstva, tri otvorena prvenstva Nizozemske, otvoreno prvenstvo Litve i dva prvenstva Brazila. Osim toga, svake druge godine se na E-Dama održava i ekipno prvenstvo koje okuplja sve veći broj ekipa koje se bore za titulu ekipnog pobjednika. Može se slobodno reći da je ovo natjecanje svojevrsno neslužbeno svjetsko ekipno prvenstvo s obzirom da na njemu boje svojih zemalja brane gotovo svi sudionici finala pojedinačnih svjetskih prvenstava.

Uz međunarodnu damu na E-Dama je, zbog velikog interesa te brojnih igrača iz Brazila, od 2015. godine započelo redovito godišnje prvenstvo u brazilskoj dami. Pravila brazilske dame su identična pravilima stopoljke, uz razliku da se ova vrsta dame igra na ploči dimenzija 8x8, a ne 10x10. Svake se godine organiziraju polufinalni i finalni turniri za ovu vrstu dame.

Za igrače koji žele odmjeriti snage s protivnicima diljem svijeta, ali bez korištenja tehnologije pri odabiru poteza, organiziraju se tzv.. "Unplugged" turniri kod kojih je dogovor da se pri smišljanju poteza neće koristiti računalni programi. Pri tome ne postoji nikakav oblik kontrole, odnosno na savjesti svakog igrača je da se pridržava ovog dogovora. Cilj ove vrste natjecanja je omogućiti igranje koje nalikuje igranju partija uživo onim igračima koji nemaju mogućnosti igranja u klubovima ili s prijateljima. Vjerujemo da većina igrača razumije ova nastojanja i poštuje dogovor.

Uz sve navedene službene turnire redovito se na E-Dama održavaju prijateljski turniri u stopoljki i brazilskoj dami. Turniri su otvoreni za sve igrače i započinju čim se prijavi potreban broj sudionika koji iznosi između 5 i 9, ovisno o vrsti turnira.

I na kraju, za one koji žele igrati samo prijateljske partije, bez sudjelovanja na turnirima, te bez vremenske kontrole, postoje i prijateljske partije. Ideja ovih partija je omogućiti igranje protiv protivnika pribllžne snage prema rejting listi. Na taj način igrači mogu igrati protiv protivnika s kojima im je najzanimljivije igrati.

Forum i galerija

Na E.-Dama postoji i forum koji, istini z avolju, nije pretjerano aktivan, ali možda jednog dana postane. Cilj Foruma je omogućiti razmjenu iskustava i komunikaciju damista s raznih strana svijeta. Budući da ovakvih foruma i prilika za razmjenu mišljenja ima na brojnim mrežnim mjestima, razumljivo je da forum na E-Dama nije mjesto koje samo po sebi privlači brojne korisnike.

Na E-Dama postoji i foto galerija koja trenutačno služi najviše kao arhiv u kojemu su sačuvane fotografije s damističkih turnira u bivšoj Jugoslaviji, no može se pronaći i poneka novija fotografija. Nažalost, ne posjećujemo redovito turnire tako da novih fotografija i susreta nema puno.

Tu je i klasični WordPress dio na kojemu se objavljuju popratni tekstovi uz turnire, pravila igre i drugi sadržaji. Nastojimo sadržaje objavljivati na nekoliko jezika - engleskom, ruskom, nizozemskom, portugalskom i hrvatskom, te nekom drugom jeziku kada imamo volontera koji je voljan prevesti određeni tekst. Želja nam je napraviti i višejezični damistički pojmovnik koji bi olakšao čitanje damističkih tekstova na raznim jezicima.

Na kraju treba reći da na mrežnoj lokaciji E-Dama nema reklama, odnosno lokacija je u cijelosti samostalno financirana. Sredstva nužna za rad lokacije od 2010. godine osigurava Čedomir Igaly, s povremeni prihodi ostvaruju se od upisnina na službene turnire, te jedanputa putem kampanje pokrenute za prikupljanje sredstava za jednogodišnje financiranje..

Pridružite nam se!

Zaigrajte ovu zaniumljivu igru protiv igrača iz neke od ovih 48 zemalja: Alžir, Argentina, Armenija, Azerbajdžan, Belgija, Bjelorusija, Brazil, Čile, Dominikanska Republika, Estonija, Filipini, Francuska, Francuska Gijana, Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Japan, Kanada, Kongo - Brazzaville, Kostarika, Latvija, Litva, Mađarska, Maroko, Moldavija, Nepal, Nigerija, Nizozemska, Njemačka, Obala Bjelokosti, Poljska, Rumunjska, Rusija, Sjedinjene, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Surinam, Sveta Lucija, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Trinidad i Tobago, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Uzbekistan.

Od 2011. godine se putem e-dama.net igraju svi službeni turniri u organizaciji Svjetske dopisne dama organizacije (WCDA - World Correspondence Draughts Association)

Mrežne lokacije koje imaju poveznicu na E-Dama:

Rejting

Cilj ovog rejtinga je iskazati približnu snagu igrača na e-dama.net u brojčanom obliku. Jači igrači imaju viši rejting, a slabiji igrači imaju niži rejting. Početni rejting svakog igrača je 1500 i taj se rejting svakom odigranom partijom mijenja. Rejting lista se računa i objavljuje jedno tjedno - svakog ponedjeljka ujutro. Rejting ne odražava nužno snagu igrača, posebno u slučajevima kad igrač nema mnogo odigranih partija. Što je veći broj odigranih partija to je rejting pouzdaniji. Pri računanju rejtinga se uzimaju u obzir sve partije odigrane na e-dama.net (i prijateljske i turnirske). Ovaj rejting odražava samo snagu igrača u dopisnoj igri, a snaga u običnim partijama može znatno odstupati od ove snage. Za računanje rejtinga se koristi tzv. [http://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system Elo rejting], jedan od najpoznatijih postupaka određivanja rejtinga, pogotovo u šahu.

Igrači na rejting listi su podijeljeni u dvije skupine, ovisno o broju završenih partija u posljednjih godinu dana. U prvoj skupini su igrači koji su u posljednjih godinu dana završili barem dvadeset (A lista). U drugoj skupini su oni igrači koji su bili aktivni u posljednjih godinu dana ali su završili manje od dvadeset prtija. Na C listi su oni igrači koji su nekada igrali na e-dama.net, ali u posljednju godinu nisu zavšili niti jednu partiju.

Svjesni smo činjenice da je, uz ovakav način računanja, rejting moguće povećavati pobjedom protiv novih slabijih igrača, budući da je početni rejting svakog igrača 1500. Također, rejting je moguće povećavati mnogobrojnim pobjedama protiv vrlo slabih igrača, što se u običnim patrijama ne dešava jer se u običnim partijama ipak susreću igrači približno iste snage.

Primjer računanja rejtinga

Konkretan upit (Yra Kelim , 11.12.2013.)
Здравствуйте,Горан!
Извините,что обращаюсь к Вам на русском языке,другими не владею.
Я часто слещу за изменением рейтингов,это интересно и всегда самому хочется иметь высокий рейтинг.Но иногда замечаю,что он неоправдано меняется и часто в сторону увеличения.Последний пример:11 декабря на 12 единиц он повысился у Nikolay Morozov.Nina Chchebenyuk после учёта одной сыгранной партии каждым из этих игроков,так видно из таблицы рейтингов.Но такого,как я понимаю не может быть.Обычно он повышается на 3-6 и не более единиц ,но ни в коем случае не на 12,как в данном случае после одной зачётной партии,мне кажется,что-то здесь не так,а может я ошибаюсь в чём -то? Прошу пожалуйста поясните эту ситуацию.С уважением,Kelim 11.12.13.

Rejting na E-Dama.net se računa po Elovom sustavu za računanje rejtinga. To je ono EA (ili EB, sasvim svejedno). Problem nastaje u formuli za RA' i onom K-faktoru. Taj sam postavio tako da se za prvih 15 partija racuna K=30, narednih 15 K=20, a nakon toga K=10. [Koliko se sjecam, nekoć davno u nekom "Šahovskom glasniku" Braslav Rabar je napisao članak u kojem je istaknuo nedostatke Elovog sustava (mozda i zato što je on imao neki svoj sistem kojem nikad nisam uspio uci u trag) i jedna od stvari ne koje se okomio bio je, ako se dobro sjećam, bas taj K-faktor. U svakom slučaju, računica je ovakva:

Nina Shchebenyuk: RA=1520
Ezequiel Libonati: RB=1453
(RB-RA)/400 = -0.1675
10**((RB-RA)/400) = 0.6799
1/(1+10**...) = 0.5952
R'-R = 30 * (1-0.5952) = 12.1427

Nikolay Morozov: RA=1698
Ton Halman: RB=1772
(RB-RA)/400 = 0.185
10**((RB-RA)/400) = 1.5311
1/(1+10**...) = 0.3951
R'-R = 20 * (1-0.5952) = 12.0983

U svakom slučaju, taj rating zaista ne bi trebalo uzimati niti najmanje ozbiljno. Čak i kad bi sistem bio sasvim OK, problem bi bio u tomu što ima premalo partija.