E-Dama MiniMidi kup

From MediaWiki for e-dama.net
Jump to navigation Jump to search


Mini i Midi turniri

Na e-dama.net se od listopada 2010. godine održavaju redoviti Mini i Midi turniri. Na ovim turnirima mogu sudjelovati svi igrači registrirani na e-dama.net. Na Mini turnirima sudjeluje 5 igrača, a na Midi turnirima sudjeluje 9 igrača. Na ove turnire se mogu slobodno prijavljivati svi igrači registrirani na e-dama.

MiniMidi Kup

Od 2013. godine se Mini i Midi turniri boduju za E-dama Minimidi kup.

Natjecanje za Minimidi kup se odvija u 3 kategorije: E-Dama Mini kup, E-Dama Midi Kup i E-Dama Minimidi kup. U natjecanju za Mini kup računaju se rezultati ostvareni na Mini turnirima, u natjecanju za Midi kup računaju se bodovi osvojeni na Midi turnirima, a u natjecanju za Minimidi kup računaju se rezultati s Mini i Midi turnira.

3 prvoplasirana igrača u svakoj kategoriji dobit će diplome, dok će 3 prvoplasirana u ukupnom godišnjem poretku E-Dama Minimidi kupa dobiti medalje.

Pravila

Pravila ovog natjecanja su jednostavna. Za svaku kalendarsku godinu zbrajaju se svi bodovi osvojeni na Mini i Midi turnirima započetim u toj godini. Način bodovanja je sljedeći:

  • Za osvojeno prvo mjesto na Mini turniru igrač osvaja 5 bodova.
  • Za osvojeno drugo mjesto na Mini turniru igrač osvaja 1 bod.
  • Za osvojeno prvo mjesto na Midi turniru igrač osvaja 9 bodova.
  • Za osvojeno drugo mjesto na Midi turniru igrač osvaja 3 boda.
  • Za osvojeno treće mjesto na Midi turniru igrač osvaja 1 bod.

Pobjednik pojedinog Mini ili Midi turnira je igrač s najviše osvojenih bodova. U slučaju jednakog broja bodova, pobjednik turnira se određuje po sistemu Sonneborn-Berger.

U slučaju kada više igrača na jednom turniru dijeli mjesto koje nosi bodove, bodovi se dijele jednako na sve igrače koji dijele mjesto. Broj osvojenih bodova zaokružuje se na dvije decimale. Evo nekoliko primjera:

Primjer 1

U slučaju kada 2 igrača dijele prvo mjesto na Midi turniru, svaki osvaja po (9+3)/2=6 bodova.

Primjer 2

U slučaju kada 3 igrača dijele prvo mjesto na Mini turniru, svaki osvaja po (5+1)/3=2 boda.

Primjer 3

3 igrača dijele drugo mjesto na Midi turiru. Svaki osvaja (3+1)/3=1.33 boda.

Godišnji pobjednik Mini kupa, Midi kupa i Minimidi Kupa određuje se nakon završetka svih turnira započetih u prethodnoj godini.

Sudac Mini turnira je Čedomir Igaly, a sudac Midi turnira je Goran Igaly.

Koordinator E-Dama Minimidi kupa je Goran Igaly.

Obradu podataka za E-dama Mini-Midi kup radi Čedomir Igaly.

Opći uvjeti Mini i Midi turnira

Vrijeme za razmišljanje je 120 dana za 50 poteza plus 50 dana za završetak partije.

U partijama na Mini i Midi turirima dozvoljena je upotreba računala za razmišljanje.

Za vrijeme partije svaki igrač može uzeti odmor u trajanju od 30 dana. Odmor se može koristiti u najviše dva dijela. Igrač je dužan sam uzeti odmor. Jedino u slučaju prvog uzimanja odmora, igraču pri uzimanju odmora može pomoći sudac odnosno voditelj turnira.

Igrač mora započeti igrati sve partije najkasnije u roku od 10 dana nakon početka turnira. U slučaju da to ne učini, automatski se briše s turnira i na njegovo mjesto se prijavljuje rezervni igrač.

Ako igrač ne povuče potez u roku od 35 dana, šalje mu se opomena. Ako igrač ne povuče potez u roku od 10 dana po primitku opomene, automatski gubi partiju. Voditelj turnira smije, u izuzetnim situacijama (bolest, nemogućnost pristupa internetu i druge situacije u kojima je igrač bio spriječen igrati zbog objektivnih okolnosti ili "više sile") omogućiti igraču administrativni dopust.

Kada jedan od igrača prekorači vrijeme za razmišljanje, drugi igrač može od suca turnira zahtijevati pobjedu u toj partiji. Sudac je dužan provjeriti opravdanost zahtjeva, te ako je isti opravdan, upisati pobjedu igraču koji je podnio zahtjev. Također, u slučaju prekoračenja vremena, sudac može proglasiti pobjedu jednog od igrača i kada drugi igrač ne podnese zahtjev, u svrhu pravovremenog završetka turnira, a posebno ako to netko od preostalih sudionika tog turnira zahtijeva. U slučaju takvog završetka, a ako su oba sudionika prekoračila vrijeme za razmišljanje, partija se proglašava završenom rezultatom 0-0.

Poredak u natjecanju za Minimidi kup

Ovdje možete vidjeti trenutni poredak u natjecanju za E-Dama Minimidi kup 2013. U 2013. godini je na E-Dama započeto 63 Mini turnira i 50 Midi turnira.

Ovdje možete vidjeti trenutni poredak u natjecanju za E-Dama Minimidi kup 2014.