educated

Toernooibase

De meest afgespeelde partij van november

Toernooibase
De applet, die door de bezoekers van Toernooibase in de maand november het meest is afgespeeld, komt uit het Curacao Open 2019. Wereldkampioen en winnaar Alexander Georgiev speelde tegen zijn landgenoot Ivan Trofimov een fraaie partij, die hij al na 29 zetten met een onafwendbare slagzet wist te beslissen. De partij c.q. forcing werd nog fraaier toen Eric van Dusseldorp (ongetwijfeld met hulp van zijn maatje Kingsrow) ontdekte wat er op 25.39-34 was gevolgd...Die fantastische combinatieve afwikkeling verdient het om nog eens na te spelen en daarmee de meer dan 2000 hits op deze partij ook nog even op te hogen.Het blijft een open vraag of de wereldkampioen deze afwikkeling tijdens de partij al helemaal had doorgerekend, al had een commentator wel een opmerkelijk citaat van die andere klasbak Alexei Chizhov: Waar normale grootmeesters stoppen met rekenen, begint Alexander pas!.
Wed, 04 Dec 2019De applet van oktober

Toernooibase
De meest afgespeelde partij in oktober komt net als de vorige van september uit het Wereldkampioenschap te Yamoussoukro. Jan Groenendijk en Alexander Georgiev vochten in de zeventiende ronde een heroisch duel uit dat in remise eindigde. Daarmee waren de titelkansen voor de Nederlander verkeken terwijl Georgiev in de twee opeenvolgende ronden voldoende scoorde om zijn tiende wereldtitel op te halen. De diagramstand behelst misschien wel het opmerkelijkste moment. De meelopende computerprogrammas Kingsrow en Sjende Blyn sloegen op dit moment uit in het voordeel van Georgiev (Hendrik Veenstra had via een bypass een semi-live weergave van de partij in Toernooibase geforceerd). En hoewel analysatoren (Kees Pippel) uiteindelijk remise concludeerden is ook de analyse-functie van lidraughts.org er van overtuigd dat 44. 39-34? en 44...12-18? flinke fouten (mistakes) waren. Een hoofdvariant, die Scan daarbij aangeeft (met een score van 1.7): 44...11-17 45.34-29 14-20 46.50-44 9-14 47.44-39 1-6 48.29-23 12-18 49.23x12 17x8 50.39-34 20-25 51.33-29....Enfin, reden genoeg om de partij nog eens na te spelen en ook deze variant nog eens nader te onderzoeken. Daarmee ook de ruim 2800 hits (en daarnaast ook nog dik 1200 semi-live hits) nog wat op te hogen.
Tue, 05 Nov 2019Dumpstore gevuld met partijen vanuit het Jeugd WK

Toernooibase
Zolang in officiele toernooien het gebruik van eigen tablet of telefoon niet wordt toegestaan om digitaal te noteren en er eveneens geen elektronische borden zijn, zijn we aangewezen op vrijwilligers om partijen voor het nageslacht te bewaren. In Izmir bij het Jeugd WK heeft arbiter Johan Demasure weinig hulp (uitgezonderd een hulparbiter, die de partijen bij de Juniors Girls op DraughtsArbiter invoert) voor invoer van partijen.Vandaar dat hij, net als bij andere toernooien, de notatiebiljetten van drie reeksen (Juniors Boys, Cadets Boys en Cadets Girls) op foto zet en naar Toernooibase zend. Deze notatieformulieren op foto (nu 93 in getal) zijn upgeload in Toernooibase bij de Dumpstore. En dan kunnen we uiteraard niet zonder vrienden. "With al little help from my friends" moet het mogelijk zijn om de partijen zo snel mogelijk op applet te zetten. Het is niet moeilijk. Klik op de link Attachment (eventueel met rechter muisknop) en open een nieuw venster in de browser. Klik ook even op de knop I will take this task, zodat een andere gebruiker weet dat u deze partij invoert. Zoek vervolgens in het betreffende toernooi de partij op. Dan kan het makkelijkst via de link Alle uitslagen. Klik op de link partij invoeren en dan nog 1x de link Oerterp Applet Input en u kunt aan de slag. Uiteraard wanneer u klaar bent even 2x Save doen en bij de Dumpstore de knop Task Done aanklikken, zodat deze uit de to do lijst verdwijnt. Overigens heeft Demasure in Izmir ook nog voor ouders en begeleiders een speciaal tijdelijk account van Toernooibase, zodat men ook daar aan de slag kan. En met meer dan 1300 vrienden (zoveel gebruikers met een account zijn er in Toernooibase) moet die huidige voorraad natuurlijk binnen no time zijn weggewerkt.Piet Bouma, 29 oktober 2019
Tue, 29 Oct 2019De meest afgespeelde applet in september

Toernooibase
De partij die in september de meeste hits in Toernooibase verkreeg komt natuurlijk uit het Wereldkampioenschap in Yamoussoukro. Geweldenaar Alexander Georgiev versloeg in de derde ronde die andere geweldenaar Alexey Chihzov en legde daarmee eigenlijk al een basis voor zijn tiende wereldtitel. In de diagramstand het moment waarop volgens de experts het evenwicht definitief werd verbroken. In een zes-om-zes maakt Chizhov de beslissende fout, waarna Georgiev het afspel met vaste hand naar winst voerde. Voor de liefhebbers uiteraard een partij om nog een keertje na te spelen en het aantal hits (ruim 3000 en daarnaast nog een keer ruim 1100 keer semi-live) nog een beetje op te hogen.
Sun, 06 Oct 2019Semi-live invoer, gebruik STOP LIVE knop, use STOP LIVE button!

Toernooibase
Regelmatig komt het voor dat bij de semi-live invoer de partij niet op de juiste wijze wordt afgesloten. De manier om een en ander goed te laten verlopen is de STOP LIVE knop te gebruiken en in het pop-up scherm de uitslag en de kloktijden in te vullen en vervolgens de gegevens naar de database te versturen. Als via andere wijze (instellingen van de Oerterp-applet of detailuitslag via het toernooi in te voeren) de partij-uitslag wordt ingevoerd, blijft de semi-live invoer enigszins hangen in de display. Uiteraard wordt dit later op de achtergrond wel weer hersteld door ons, maar beter is meteen de partij goed af te sluiten. It often happens that the user of the semi-live game does not close the game correctly. The way to ensure that everything runs smoothly is to use the STOP LIVE button and enter the result and clock times in the pop-up screen and then send the data to the database. If the game result is entered in another way (settings of the Oerterp applet or detailed result at the tournament), the semi-live input will "hang" slightly in the display. Of course this will be restored later in the background by us, but it is better to close the game properly right away.
Sat, 07 Sep 2019