educated

Toernooibase

Most wanted in mei

Toernooibase
De partij, die in mei het meest in Toernooibase is afgespeeld, is in die maand onder Diversen ingevoerd door Ron Heusdens. Dit betrof een oude partij uit een rapid-toernooi in Rijnsburg, waarbij hij een fantastische combinatie uithaalde tegen Jasper Lemmen. Ron wist zelf de notatie niet meer exact, daarna hebben Roel Boomstra en Ronald Schalley een verbeterde notatie weten te vinden, waarbij Ronald vanuit zijn archief zelfs extra schijven op 6 en 45 (en verwisselde kleuren) wist te vermelden. Ook over de datum is discussie. Ron heeft zelf de datum 13-8-2010 ingevoerd, maar Edwin Twiest heeft in zijn archief weer Het Damspel 2001-5. Misschien dat Ron nog eens uitsluitsel kan geven. Maar het ging uiteraard voornamelijk over het fantastisch slagwerk dat na de 22e zet van zwart ontstond. Genoeg aanleiding om dit nog even na te spelen en de ruim 1200 hits op deze partij nog wat op te hogen.
Wed, 03 Jun 2020Toernooibase Lidraughts Summer Cup

Toernooibase
Nu de zomertoernooien in Nederland vrijwel van de baan zijn, wil ik (in navolging van het Provinciaal Internettoernooi PFDB, dat op 1 juli stopt) een nieuw toernooi in Toernooibase organiseren met online spelen in lidraughts.org. Dit om damliefhebbers die dat willen, toch een mogelijkheid te bieden in de zomerperiode een aantal leuke partijen te spelen. Lees de informatie in de toernooizaal van het toernooi.Piet Bouma.
Mon, 01 Jun 2020De applet van april

Toernooibase
Nu door het corona-virus fysiek niet meer word gedamd, maar (snel)damtoernooitjes op lidraughts.org de boventoon voeren, worden er in Toernooibase veel partijen door diverse invoerders uit het verleden geplaatst.Zo ook met de applet van de maand april, waarbij ik een partij-analyse uit de PFDB-er (het Friese bondsblad) van januari 1985 heb ingevoerd. Het betreft een analyse van Rein van der Pal van zijn partij tegen Ton Sijbrands (Twentes Eerste - De Oldehove) uit de Nationale Competitie destijds. En hoewel Rein zelf de analyse nu enigszins hoogdravend vind (het zal de tijdgeest en de jeugdigheid zijn geweest), brengt hij wel een flink aantal schitterende varianten voor het voetlicht. In de diagramstand het moment supreme na 58....26-31, waarna de maestro door een giftige finesse in remise moest berusten.Enfin, genoeg aanleiding om in het verleden te duiken en de ruim 1200 hits bij deze partij nog wat op te hogen.
Wed, 06 May 2020Voornamen spelers?

Toernooibase
Het blijkt dat in deze tijden steeds meer mensen ook historie in Toernooibase vastleggen. En dan wordt het ook steeds moeilijker om voornamen van spelers te achterhalen. Ongetwijfeld ziet u wel eens een ontbrekende voornaam van een collega dammer voorbijkomen, waarvan u de voornaam vanuit het verleden wel weet. Twijfel dan niet en stuur een e-mail naar pboumaharl + @ + hetnet.nl .Alvast bedankt!
Tue, 07 Apr 2020De meest afgespeelde applet van maart

Toernooibase
De partij, die de afgelopen maand het meest bij bezoekers van Toernooibase op het netvlies is gekomen, komt uit het Turkish Open 2019. Het laatste toptoernooi dat nog net voor de wereldwijde uitbraak van het corona-virus is gespeeld. Jan Groenendijk wist in de zesde ronde Guntis Valneris combinatief te verschalken, waardoor de Letse grootmeester een zeldzame nederlaag leed. Over de combinatie is in de commentaarruimte flink wat gezegd (bijv. dat wit niet 48.35-30 erbij mag offeren), maar onbesproken is nog waar Valneris nog de remisehaven kon binnenvaren. Nog enigszins voer voor analytici dus, om daarbij de ruim 2700 hits van de partij ook nog wat op te hogen.
Sat, 04 Apr 2020