educated

Toernooibase

Speeltempo bij toernooi vermelden!

Toernooibase
Al sinds september 2013 zit in Toernooibase de mogelijkheid om bij een toernooi ook de tijdsinstelling van het speeltempo te vermelden. We merken de laatste tijd dat toch veel provincie-, club- en toernooibeheerders, dit niet invullen bij het invoeren van het toernooi en ook niet eventueel later dit bij correctie toernooi even aanvullen.Vandaar dat we deze workshop (Engelstalig, maar dat zal voor weinigen een probleem zijn), voor de derde keer bij u onder de aandacht brengen. Ook bij de semi-livegames wordt bij de applet tegenwoordig het speeltempo vermeld en dat is natuurlijk ook handig (als u vanaf het begin meekijkt) om te weten. Want anders staat daar (wat onhandig) Guillotine, 0 minutes.
Fri, 22 Sep 2023Semi-live invoer, gebruik STOP LIVE knop, use STOP LIVE button!

Toernooibase
Het is al twee keer eerder onder de aandacht gebracht, maar herhaling is uiteraard de kracht van reclame: Regelmatig komt het voor dat bij de semi-live invoer de partij niet op de juiste wijze wordt afgesloten. De manier om een en ander goed te laten verlopen is de STOP LIVE knop te gebruiken en in het pop-up scherm de uitslag en de kloktijden in te vullen en vervolgens de gegevens naar de database te versturen. Als via andere wijze (instellingen van de Oerterp-applet of detailuitslag - eerder - via het toernooi in te voeren) de partij-uitslag wordt ingevoerd, blijft de semi-live invoer enigszins hangen in de display. Uiteraard wordt dit later op de achtergrond wel weer hersteld door ons, maar beter is meteen de semi-live partij goed af te sluiten.It has been brought to the attention before, but repetition is of course the power of advertising:It often happens that the user of the semi-live game does not close the game correctly. The way to ensure that everything runs smoothly is to use the STOP LIVE button and enter the result and clock times in the pop-up screen and then send the data to the database. If the game result is entered in another way (settings of the Oerterp applet or detailed result - earlier - at the tournament), the semi-live input will "hang" slightly in the display. Of course this will be restored later in the background by us, but it is better to close the semi-live game properly right away.
Tue, 12 Sep 2023Paringmodule Zwitsers systeem in Toernooibase

Toernooibase
Sinds vandaag hebben we ook een paringmodule voor het Zwitsers systeem in Toernooibase opgenomen. Een lang gekoesterde wens. Vanuit een freeware programma dat het zogenaamde Dutch Swiss system van de FIDE ondersteunt (door de FIDE erkent in 2016) heeft programmeur Hendrik Veenstra (na wat aanpassing om de kleurinstellingen betreffende het witte voordeeltje bij het schaken uit te schakelen), dit in Toernooibase geimplementeerd. Tijdens het EK Jeugd Tallinn hebben we schaduw gedraaid met dit paringsysteem. Bijna 90% van de paringen kwamen overeen met hetgeen wat vanuit DraughtsArbiter in Tallinn werd geproduceerd. Voor ons aanleiding om dit nu in Toernooibase vrij te geven. We hebben zowel een Nederlandse workshop als Engelstalige workshop beschikbaar. Weer een mijlpaaltje erbij in Toernooibase: nu kan volledig online een persoonlijk toernooi op Zwitsers systeem (zowel met tegenstandersrating als met de zgn. Solkoff-varianten) in Toernooibase gemanaged worden. Uiteraard zijn we benieuwd naar de ervaringen!Swiss system pairing module in ToernooibaseToday we have included a pairing module for the Swiss system in Toernooibase. A long cherished wish. From a freeware program that supports the so-called Dutch Swiss system of FIDE (recognized by FIDE in 2016), programmer Hendrik Veenstra (after some adjustment to disable the color settings regarding the white advantage in chess), has implemented this in Toernooibase. During the EC Youth Tallinn we have shadowed with this pairing system. Almost 90% of the pairings matched what was produced by DraughtsArbiter in Tallinn. Reason for us to release this now in Toernooibase. We have both a Dutch workshop and an English workshop available. Another milestone in Toernooibase: now a personal tournament on the Swiss system (both with opponent rating and with the so-called Solkoff variants) can be managed completely online with Toernooibase. Of course we are curious about your experiences!
Sun, 03 Sep 2023Nieuw initiatief Damkunst opgericht

Toernooibase
Wil je maandelijks genieten van door dammers als Jan Groenendijk en Ton Sijbrands geschreven partijanalyses? Doneer dan aan Damkunst! Damkunst is een initiatief van Ben Provoost. Het houdt in dat er op Toernooibase en op deze Facebookpagina vanaf september 2023 ongeveer eens in de vier/zes weken partijbesprekingen zullen verschijnen. De analyses zijn geschreven door sterke dammers. Lees op https://gofund.me/d7144921 hoe je het initiatief financieel kunt ondersteunen.Bij wijze van voorproefje een door Provoost geschreven analyse van de partij Georgiev-Gulyaev uit het kampioenschap van Rusland 2023: https://tinyurl.com/ynjen6p2.Lees je liever vanaf papier? Mail naar benprovoost@gmail.com en je krijgt een printklare pdf.De eerste officiële partijbespreking voor Damkunst wordt verzorgd door Jan Groenendijk en verschijnt naar verwachting in de tweede helft van september. Word 'Vriend van Damkunst' en je krijgt bericht als de analyse klaarstaat.
Fri, 25 Aug 2023Weer een Toernooibase Lidraughts Toernooi?

Toernooibase
Ik denk erover om weer een Toernooibase Lidraughts Toernooi te organiseren. Ditmaal gericht op jeugd en een sneller speeltempo (15 min + 5 sec./zet).Onze jeugdtoppers spelen nu in Tallinn, maar ik denk dat ook andere jeugdspelers vanuit verschillende damclubs/regios hun krachten onderling (en met de toppers) wel willen meten. En Lidraughts is dan een mooi programma om dat voor elkaar te krijgen.Speelavonden vrijdagavonden en zaterdagavonden vanaf 19.15 uur (om 19.00 wordt dan loting vrijgegeven). Uitzondering: geen zaterdagavonden waarbij op zaterdag Nationale Competitie is.Partijen duren dan maximaal denk ik een uur, zodat om 20.15 uur einddtijd is.Systeem: Moyenne-systeem. Voordeel daarvan is dat men niet alle avonden hoeft te spelen, en dat spelers ook later in kunnen stromen. We gebruiken daarbij een paringssysteem dat door Hendrik Veenstra in Toernooibase is ontwikkeld en wat bij Huizum en Oerterp-Drachten al in gebruik is.Ik ben benieuwd of hier animo voor is onder jeugdspelers t/m 18 jaar. Als er 10 spelers rechtstreeks naar mij: pboumaharl@hetnet.nl) aangeven dat ze hier aan mee willen doen, ga ik het verder opzetten.Speelavonden die ik in gedachten heb:za 1-9-2023, vr 8-9-2023, vr 15-9-2023, za 16-9-2023, vr 22-9-2023, vr 06-10-2023, za 07-10-2023, vr 13-10-2023, vr 20-10-2023, za 21-10-2023, vr 27-10-2023, za 28-10-2023, vr 03-11-2023, vr 10-11-2023, za 11-11-2023, vr 17-11-2023, vr 24-11-2023, za 25-11-2023, vr 01-12-2023, vr 08-12-2023, za 09-12-2023, vr 15-12-2023, za 16-12-2023.Daarna is de Kerstperiode, waarbij in veel provincies, de provinciale jeugdkampioenschappen gepland zijn.Enfin, benieuwd of er jeugdspelers zijn, die hier aan mee willen doen. Eventueel kunnen we het ook een internationaal/West-Europees tintje geven als spelers uit bijvoorbeeld Belgie, Frankrijk, Italie; etc. ook mee willen doen.En... als volwassenen ook weer graag een Toernooibase Lidraughts toernooi willen spelen, kan men het ook melden. Maar dan denk ik wel aan een wat serieuzer tempo van 45 min. + 30 sec.zet.
Tue, 01 Aug 2023