educated

Toernooibase

Datalek in Toernooibase

Toernooibase
Vanmiddag kregen we van een gebruiker van Toernooibase bericht dat er mogelijk een datalek in Toernooibase zit. Via een test op een gespecialiseerde site kwam hij tot de ontdekking dat zijn wachtwoord van Toernooibase gehackt is.Inmiddels zijn er verschillende testen gedaan en moeten we concluderen dat er een hack heeft plaatsgevonden. Momenteel loopt het team van Toernooibase alle veiligheidsissues na. Men heeft vooralsnog de indruk dat na de update van verschillende softwareonderdelen in augustus 2019 er geen lek meer is en dat er eerder een database hack is geweest.Daarbij zijn persoonlijke gegevens van de gebruikers: e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden en geregistreerde geboortedatums van spelers buitgemaakt.De andere publieke informatie vanuit de database (zoals uitslagen, partijen etc). is ook gehackt maar zover men kan bekijken niet onrechtmatig gewijzigd.Het datalek zal door de KNDB gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.Consequenties van het buitmaken van e-mail adressen kan zijn dat u meer spam e-mail ontvangt (of heeft ontvangen) dan voorheen. Maar het belangrijkste is natuurlijk het wachtwoord.Het uitlekken van uw wachtwoord kan gevaarlijk zijn. Als u dit wachtwoord ook bij andere sites en diensten gebruikt (dat hopen we eigenlijk niet), kan er mogelijk ook op die sites ingelogd worden door de personen die het wachtwoord buit hebben gemaakt.Daarom raden we met klem aan om op die sites uw wachtwoord te veranderen, om daar de veiligheid van uw gegevens te waarborgen.Eveneens is het verstandig om ook het wachtwoord van Toernooibase via de link naar de Personal Page te wijzigen.Het team van Toernooibase is bezig om bij eerste maal inloggen een verplichte wachtwoord reset te forceren en rondom de accountgegevens nog verdere veiligheidsmaatregelen door te voeren. Het kan daardoor voorkomen dat u na een wachtwoordwijziging later deze week nogmaals wordt gevraagd een nieuw wachtwoord in te voeren. Het advies is ook een veilig wachtwoord in te voeren met twaalf tekens, waarbij ook cijfers en leestekens zijn opgenomen.Het hacken van gegevens is natuurlijk een ernstige zaak (daarom ook de melding aan de Autoriteit).Ook belangrijk is dat gebruikers en leden op de hoogte gesteld worden. Vandaar dit bericht op KNDB-site,  toernooibase.kndb.nl, facebookpagina’s en World Draughts Forum. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, wordt u opnieuw geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze mailen naar bondsbureau@kndb.nl. Het team van Toernooibase zal deze dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.Frans de Jonge, voorzitter KNDB
Fri, 17 Jan 2020De applet van de maand december en van 2019!

Toernooibase
U heeft nog de meest afgespeelde applet van december tegoed. De partij die in Toernooibase het meest werd afgespeeld komt uit de Drentse tweestrijd MTB Hoogeveen - Hijken DTC. Klein Duimpje tegen de Grote Reus. De einduitslag was voorspelbaar, maar toch waren er Hoogeveense successen. Nick Waterink wist oud-wereldkampioen Roel Boomstra een punt te ontfutselen door middel van een toch wel verrassend damoffer. Boomstra gaf aan dat hij eerder in het middenspel een winnende variant had gemist. Voor analytici (want hij gaf alleen een hoofdvariant) best de moeite waard om dat nog eens te ontleden en de ruim 1800 hits op deze partij nog wat op te hogen.En het zal u niet verbazen dat ook de applet met de meeste toeschouwers in 2019 op naam van Roel Boomstra staat. Het is vandaag precies een jaar geleden dat in de zesde matchpartij tegen Alexander Shvartsman de ban werd gebroken en Boomstra de basis legde voor zijn tweede wereldtitel. Uiteraard is die partij (met een analyse van Gerrit Boom en ook linken naar analyses van Auke Scholma en Jan van Dijk in respectievelijk de Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad) de moeite waard om nog eens op het scherm te toveren en het aantal hits nog hoger te zetten dan de ruim 5100 waarop de teller momenteel staat. En dat doet ons natuurlijk ook reikhalzend uitkijken naar de volgende tweekamp Boomstra-Georgiev. Veel naspeelplezier!
Sun, 05 Jan 2020De meest afgespeelde partij van november

Toernooibase
De applet, die door de bezoekers van Toernooibase in de maand november het meest is afgespeeld, komt uit het Curacao Open 2019. Wereldkampioen en winnaar Alexander Georgiev speelde tegen zijn landgenoot Ivan Trofimov een fraaie partij, die hij al na 29 zetten met een onafwendbare slagzet wist te beslissen. De partij c.q. forcing werd nog fraaier toen Eric van Dusseldorp (ongetwijfeld met hulp van zijn maatje Kingsrow) ontdekte wat er op 25.39-34 was gevolgd...Die fantastische combinatieve afwikkeling verdient het om nog eens na te spelen en daarmee de meer dan 2000 hits op deze partij ook nog even op te hogen.Het blijft een open vraag of de wereldkampioen deze afwikkeling tijdens de partij al helemaal had doorgerekend, al had een commentator wel een opmerkelijk citaat van die andere klasbak Alexei Chizhov: Waar normale grootmeesters stoppen met rekenen, begint Alexander pas!.
Wed, 04 Dec 2019De applet van oktober

Toernooibase
De meest afgespeelde partij in oktober komt net als de vorige van september uit het Wereldkampioenschap te Yamoussoukro. Jan Groenendijk en Alexander Georgiev vochten in de zeventiende ronde een heroisch duel uit dat in remise eindigde. Daarmee waren de titelkansen voor de Nederlander verkeken terwijl Georgiev in de twee opeenvolgende ronden voldoende scoorde om zijn tiende wereldtitel op te halen. De diagramstand behelst misschien wel het opmerkelijkste moment. De meelopende computerprogrammas Kingsrow en Sjende Blyn sloegen op dit moment uit in het voordeel van Georgiev (Hendrik Veenstra had via een bypass een semi-live weergave van de partij in Toernooibase geforceerd). En hoewel analysatoren (Kees Pippel) uiteindelijk remise concludeerden is ook de analyse-functie van lidraughts.org er van overtuigd dat 44. 39-34? en 44...12-18? flinke fouten (mistakes) waren. Een hoofdvariant, die Scan daarbij aangeeft (met een score van 1.7): 44...11-17 45.34-29 14-20 46.50-44 9-14 47.44-39 1-6 48.29-23 12-18 49.23x12 17x8 50.39-34 20-25 51.33-29....Enfin, reden genoeg om de partij nog eens na te spelen en ook deze variant nog eens nader te onderzoeken. Daarmee ook de ruim 2800 hits (en daarnaast ook nog dik 1200 semi-live hits) nog wat op te hogen.
Tue, 05 Nov 2019Dumpstore gevuld met partijen vanuit het Jeugd WK

Toernooibase
Zolang in officiele toernooien het gebruik van eigen tablet of telefoon niet wordt toegestaan om digitaal te noteren en er eveneens geen elektronische borden zijn, zijn we aangewezen op vrijwilligers om partijen voor het nageslacht te bewaren. In Izmir bij het Jeugd WK heeft arbiter Johan Demasure weinig hulp (uitgezonderd een hulparbiter, die de partijen bij de Juniors Girls op DraughtsArbiter invoert) voor invoer van partijen.Vandaar dat hij, net als bij andere toernooien, de notatiebiljetten van drie reeksen (Juniors Boys, Cadets Boys en Cadets Girls) op foto zet en naar Toernooibase zend. Deze notatieformulieren op foto (nu 93 in getal) zijn upgeload in Toernooibase bij de Dumpstore. En dan kunnen we uiteraard niet zonder vrienden. "With al little help from my friends" moet het mogelijk zijn om de partijen zo snel mogelijk op applet te zetten. Het is niet moeilijk. Klik op de link Attachment (eventueel met rechter muisknop) en open een nieuw venster in de browser. Klik ook even op de knop I will take this task, zodat een andere gebruiker weet dat u deze partij invoert. Zoek vervolgens in het betreffende toernooi de partij op. Dan kan het makkelijkst via de link Alle uitslagen. Klik op de link partij invoeren en dan nog 1x de link Oerterp Applet Input en u kunt aan de slag. Uiteraard wanneer u klaar bent even 2x Save doen en bij de Dumpstore de knop Task Done aanklikken, zodat deze uit de to do lijst verdwijnt. Overigens heeft Demasure in Izmir ook nog voor ouders en begeleiders een speciaal tijdelijk account van Toernooibase, zodat men ook daar aan de slag kan. En met meer dan 1300 vrienden (zoveel gebruikers met een account zijn er in Toernooibase) moet die huidige voorraad natuurlijk binnen no time zijn weggewerkt.Piet Bouma, 29 oktober 2019
Tue, 29 Oct 2019