educated

Toernooibase

De applet van de maand juli

Toernooibase
De applet met de meeste hits in de maand juli laat zich makkelijk voorspellen. De combinatieve nederlaag van wereldkampioenskandidaat Roel Boomstra tegen Maarten Linssen in het Nijmegen Open maakte veel los. Ruim 2500 keer is de applet bekeken, met veel analytisch commentaar. Sterk was de riposte van Boomstra, Met vijf overwinningen in de volgende zeven ronden wist hij het toernooi alsnog op zijn naam te schrijven! Zoals Auke Scholma vandaag in de Leeuwarder Courant vermeldde werd er in het verleden over wijlen Jannes van der Wal (die ook wel eens vreemde bokken schoot) gedicht: "Hij die zijn fout weet uit te wissen, mag zich telkenmaal opnieuw vergissen" Kortom reden genoeg om alle partijen en ook deze partij van Roel Boomstra nog eens na te spelen.
Sat, 04 Aug 2018Historie

Toernooibase
Frequente bezoekers van Toernooibase merken ongetwijfeld op dat betreffende de historie van het dammen steeds meer digitaal wordt vastgelegd. Hanco Elenbaas zend regelmatig gegevens uit eigen archief met complete toernooitabellen, detailuitslagen en fotos (onder meer pasfotos van spelers). Ronald Schalley legt heel veel gegevens uit de Belgische damhistorie vast, terwijl Gerrit Boom via naspeuringen op internet ook flink wat historische gegevens voor het voetlicht brengt. Zelf speurt ondergetekende regelmatig het digitale archief van de Leeuwarder Courant af op oude toernooigegevens.Gerrit Boom zond ons gisteren een zeer opmerkelijke link, die we u niet willen onthouden. Via Delpher (een enorme site met heel veel gegevens) vond hij een digitale weergave van het boek Vijfentwintig jaar dambeweging in Nederland, 1911-1936 (Ph. de Schaap) wat via de Koninklijke Bibliotheek is upgeload en voor eigen gebruik zelfs in pdf-bestand valt down te loaden. En vanochtend zond hij nog een mail met een link naar digitale bestanden van Het Damspel in de periode 1909-1940 (als we het goed hebben 485 afleveringen). Voor de geinteresseerden in het damverleden natuurlijk gegevens om van te watertanden. Een opmerkelijk berichtje uit die eerste 25 jaar van de Nederlandse Dambond, jaarverslag juli 1918: De N.D.B. telt 23 vereenigingen met ca. 570 leden. Wederom achteruitgang ten opzichte van het vorig jaar. Honderd jaar later niks nieuws onder de zon.De beide linken zijn ook vastgelegd in het onderdeel Boeken/Tijdschriften van Toernooibase, in welke digitale dambibliotheek steeds meer verwijzingen naar recente en oude uitgaven zijn opgeslagen.Piet Bouma.
Wed, 25 Jul 2018De meeste afgespeelde applet in juni

Toernooibase
De partij, die in Toernooibase in juni de meeste hits vergaarde, komt uit het Open Flevoland 2018. In de derde ronde wist MF Rein van der Pal zijn tegenstander GMI Aleksej Domchev te verslaan, waarmee hij de grondslag legde voor een gedeelde tweede plaats. Jawel, gedeeld tweede, want door een fout in de FMJD-software werd Van der Pal samen met GMI Macodou NDiaye onterecht op een gedeelde derde plaats geklasseerd.In die diagramstand verraste Van der Pal Domchev waarschijnlijk met de manoeuvre 43.33-29 24x33 44.43-38 waarna hij even later een schijf moest inleveren. Daarna was het volgens de commentaren nog remise, maar Domchev kon het er in de harde wedstrijdpraktijk niet meer uithalen. Enfin, reden genoeg om dit fraaie duel in de aanval versus omsingeling nog eens na te spelen en eventueel nog met meer commentaar te voorzien en daarmee de ruim 1600 hits ook nog verder op te hogen. GMI Auke Scholma heeft vandaag aangekondigd het duel Van der Pal - Domchev volgende week in de Leeuwarder Courant verder te ontleden. Dan kan hij ook corrigeren dat de Friese meester niet gedeeld derde maar gedeeld tweede is geworden, iets wat de FMJD schijnbaar het liefst onder het kleed had geschoven.
Sat, 07 Jul 2018Ratinglijsten ingevoerd, Toernooibase omgeturnd

Toernooibase
Zowel de FMJD-ratinglijsten als de KNDB-ratinglijsten zijn dit weekend bekend gemaakt. Inmiddels zijn deze volledig in Toernooibase ingevoerd, waarbij de zogenaamde seizoensindeling in Toernooibase ook volledig naar het seizoen 2018/2019 is omgeturnd. Dit betekent, dat wanneer u toernooien van 2018 wilt opvragen, die onder het seizoen 2017/2018 vallen, u nu echt onder het archief 2017/2018 moet kijken. Ook zijn de virtuele ratings van het nieuwe seizoen berekend, waarvoor momenteel nog maar een paar toernooien meerekenen. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen nu deze maand ook de zomertoernooien in Nederland volop los gaan. De officiele KNDB-rating per 1-7-2018 (vastgesteld door Jan Masselink) en de virtuele ratingberekening in Toernooibase liep vrijwel synchroon. Voor zes spelers, werd de rating afgetopt op de speciale iRP-check, terwijl twee ratings 7 punten verschilden, door een verkeerde turbofactor. Daarnaast waren er zes ratings, die 1 ratingpuntje verschilden, wat te verklaren is door verschillende afrondingsmethodiek. Op ca. 2500 ratingberekeningen (en een veelvoud van uitslagen) een afwijkingspercentage van 0,64%, is zeer bevredigend. De KNDB-ratinglijsten zijn inmiddels ook op de KNDB-site verschenen.
Mon, 02 Jul 2018De meest afgespeelde applet in mei

Toernooibase
De partij die de afgelopen maand het meeste opzien baarde komt uit het Internationale toernooi van Salou. In de voorlaatste ronde leek MI Wouter Wolff op een sensatie af te stevenen door GMI Alexander Georgiev van het bord te spelen. Waar een gewone sterveling mogelijk al de handdoek in de ring had gegooid, bleef de Rus (misschien door langdurig 1 minuut per zet spel van Wolff) zoeken naar het remisegaatje. En dat kwam. Georgiev ontsnapte en door in de volgende ronde GMI Aleksej Domchev (Lit.) magistraal van het bord te schuiven prolongeerde hij ook zijn titel in Salou. Het eindspel is inmiddels door de experts al flink ontleed, wat rest is nog de vraag: Waar ging Georgiev beslissend in de fout. In de diagramstand? Misschien dat de deskundigen daar hun licht ook nog over laten schijnen. Enfin, reden genoeg om de partij nog een keer nauwkeurig te bekijken en de bijna 2000 hits nog wat op te hogen.
Sun, 03 Jun 2018