educated

Toernooibase

De applet van de maand december in Toernooibase

Toernooibase
Hoewel sommigen de huidige WK-match niet meer van deze tijd vinden, blijkt dat de damliefhebbers toch met aandacht de tweekamp volgen. De tweede matchpartij is nog maar twee dagen oud en heeft nu al ruim 3000 hits in Toernooibase ontvangen. Daarmee glansrijk de applet, die in december het meest in de belangstelling stond.Uiteraard is er teleurstelling dat men elkaar nog niet echt in de haren is gevlogen en dat beide partijen tot dusver een rustig verloop hadden. Maar met nog tien partijen te gaan (en misschien nog wat rapid- en blitzwerk) kan de vlam zomaar in de pan slaan.In de diagramstand werd eergisteren remise overeengekomen. Misschien hadden Shvartsman en Boomstra beter de volgende plausibele analyse-variant van Martin Dolfing nog even op het bord moeten brengen: Met wat licht vuurwerk waren we dan het oude jaar uitgegaan. Hopelijk gaat het zware knalwerk in de match aanstaande woensdag beginnen. Prettige jaarwisseling gewenst!Piet Bouma.
Mon, 31 Dec 2018Het damsportevenement/-moment van 2018

Toernooibase
Het jaar 2018 zit er bijna op en dan is het tijd voor sportgala`s, lijstjes, sportmomenten etc. Ook in de damsport zijn er natuurlijk de nodige hoogtepunten geweest. Het absolute hoogtepunt wordt misschien de WK-match Boomstra-Shvartsman die morgen van start gaat, maar die gezien de uitkomst in 2019 tot volgend jaar gerekend moet worden. Alternatieven zijn het mooie dubbel NK in mijn woonplaats Harlingen, alsook het eerste Wereldkampioenschap Fries Dammen, waar Georgiev in een spectaculaire barrage zijn tiende wereldtitel net misliep en Marten Walinga voor altijd als eerste op een ranglijst van wereldkampioenen komt te staan. De gestage maar toch wel spectaculaire uitrol van de DamZet! Damsets moet zeker ook genoemd worden. En nog maar kort geleden werd Natalia Sadowska voor de tweede keer Wereldkampioen bij de vrouwen, terwijl een nieuwe ster uit Wit-Rusland, Michael Semanyiuk deze maand verrassend Europees Kampioen werd.Mijn persoonlijke moment is toch wel de opzienbarende historische Aziatische titel van Yiming Pan in Xintai (april 2018). In november 2014 schreef Auke Scholma in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van het eerste open toernooi in China (Lishui Open 2014) de krantenkop "Chinezen krijgen les" met daarbij de volgende opvallende passage "Daaruit moet binnen een jaar of tien de eerste Chinese grootmeester uit voortkomen". Inmiddels zijn we een viertal jaren verder en is er een 14-jarig Chinees talent, die als jongste damgrootmeester ooit moet worden betiteld. Dit naar aanleiding van de FMJD-regel (Annex 10, blz 94), dat bij voldoende deelname de winnaar van het Aziatisch kampioenschap automatisch deze titel in het bezit krijgt. Hoewel? Hoewel, in de FMJD-ratinglijsten wordt Yiming Pan nog steeds internationaal meester genoemd. Ongetwijfeld heeft dit er mee te maken dat de benodigde fee niet door de Chinese damautoriteiten is voldaan en de FMJD-bonzen daardoor deze youngster de titel onthouden. Misschien dat damtrainer Alexey Chizhov de benodigde Euro 100,-- kan schokken en zijn pupil Yiming Pan (met terugwerkende kracht) zijn verdiende plaats in de damhistorie kan geven. Een voorbeeldje van het talent van Yiming Pan is het volgende fragment uit het Chinees Kampioenschap 2017, waarbij hij (toen nog als dertienjarige!) een fantastische originele combinatie uitvoerde. Mogelijk moeten we Scholma`s passage bijstellen en concluderen dat de kans groot is dat we binnen een jaar of tien de eerste Chinese wereldkampioen kunnen verwelkomen....Piet Bouma, 27 december 2018
Thu, 27 Dec 2018De applet met de meeste hits in november

Toernooibase
De applet, die in de maand november het meest op het beeldscherm is getoverd, komt uit de Curacao Open Challenge. Niet verrassend, als een wereldkampioen een reguliere partij verliest. Het overkwam Alexander Shvarzman tegen Allan Silva, de veelvoudig Pan-Amerikaans kampioen. In Toernooibase was de partij in eerste instantie met wat notatiefouten vanuit de Antillen opgenomen, waardoor verschillende commentators op het verkeerde been waren gezet. We hopen wel dat de thans getoonde notatie correct is. Een mogelijkheid om uit eerste hand dit na te vragen is tijdens het persmoment van de WK-match Boomstra-Shvarzman (Amsterdam, 13 december, Eggert Zaal Nieuwe Kerk, aanvang 14.30 uur) hetgeen staat aangekondigd op de zojuist gelanceerde website rond deze WK-match.Enfin, voor de diehards is er nog volop de gelegenheid om te analyseren waar de wereldkampioen tegen Silva (die uiteindelijk het toernooi op zijn naam schreef) de beslissende fout maakte. En daarmee de ruim 2400 hits van deze applet nog eens op te hogen.
Tue, 04 Dec 2018Hall of Fame en Palmares

Toernooibase
De afgelopen week heb ik een al lang op mijn agenda staande wens (al eerder vanuit een kleine enquete op iets andere wijze door Jonathans Wilbrink gesuggereerd) in Toernooibase doorgevoerd.Bij persoonlijke toernooien, die als jaarserie of seizoenserie zijn ingevoerd, is onder het keuzemenu van deze jaren, een link Hall of Fame toegevoegd. Daarmee kunnen de historische prijswinnaars (top drie) van zo een toernooi geshowd worden. Bij bijvoorbeeld het Wereldkampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Algemeen zijn alle jaren met de prijswinnaars gevuld. Bij een toernooi is bij de instellingen (bereikbaar voor toernooibeheerders, clubbeheerders, provinciale beheerders) een extra link Hier kunt u de palmares (top drie) aan het toernooi toevoegen geplaatst, waarbij deze ranking ingevuld kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de al eerder ingevoerde (zelfde) optie om bij gelijk geeindigde spelers (bij diverse criteria) het juiste rangschikkingsnummer in te voeren.Naast het showen van deze prijswinnaars bij seriematige toernooien wordt gelijktijdig bij het spelersprofiel de medaille van de prijswinnaar getoond. Met dank aan Ivan Trofimov die moeiteloos toestond dat zijn afbeeldingen van de medailles (goed voor de uniformiteit) van zijn website 64-100.com ook in Toernooibase getoond mogen worden.In de afbeelding worden de palmares van wereldkampioen Shvartsman getoond.Bij alle wereldkampioenen ben ik de door hen gespeelde toernooien nagelopen en heb ik bij deze toernooien de palmares (top drie) ingevuld. Daarmee is er meteen flink wat bijvangst van andere spelers, die ook als prijswinnaar bij zo een toernooi te boek staat en wordt die prestatie dan ook bij hen vermeld.Uiteraard kan het natuurlijk zijn dat ergens (gelijk eindigen, waarbij toch een onderverdeling valt te maken, of een foutje in de uitslag) zaken niet goed staan. Laat het dan via e-mail weten, zodat dit gecorrigeerd/geperfectioneerd kan worden.Voor alle beheerders een mooie optie om door te voeren op bijvoorbeeld provinciale kampioenschappen, onderlinge competities. Want dat is natuurlijk het mooie bij Toernooibase: uitslagen en partijen van toptoernooien en breedtesporttoernooien worden moeiteloos gecombineerd. Ook de Hall of Fame van een onderlinge competitie is een mooie historische vastlegging.Zelf ga ik de komende tijd de internationale toernooien zoveel mogelijk van Palmares (en dus ook een Hall of Fame) voorzien. Veel plezier met deze weergave van de historie!Piet Bouma.
Wed, 07 Nov 2018Most wanted in de maand oktober

Toernooibase
De meest aangeklikte partij in Toernooibase van de maand oktober komt uit de veelbesproken wedstrijd Hijken DTC - WSDV uit de vijfde ronde van de Nationale Competitie. De youngsters GMI Wouter Sipma en GMI Jan Groenendijk vlogen elkaar als jonge honden naar de keel en dat resulteerde in een ongebruikelijk spelbeeld waarbij Sipma uiteindelijk aan het langste eind trok. Diverse commentatoren probeerden de finesses van de stellingen te doorgronden, maar het lijkt mij stug dat alle varianten al aan de orde gekomen zijn. Reden genoeg om de partij nog eens na te spelen en uw eigen oordeel te vellen. Daarbij en passant de ruim 2500 hits nog even op te hogen.
Wed, 07 Nov 2018