educated

Toernooibase

De applet van de maand september

Toernooibase
We waren al bijna onze maandelijkse serie vergeten. De applet van de maand. In september was de nederlaag van wereldkampioen Alexander Shvartsman (Rus.) tegen Lukasz Kosobudzki (Pol.) in het Turkish Open, de partij, die in Toernooibase het meest werd aangeklikt. De tweevoudig Pools Kampioen (2017,2015) verraste Shvartsman halverwege de partij met een opmerkelijke zet (36...4-9). Mogelijk dat de wereldkampioen daarna te lang winstaspiraties behield. In de diagramstand schijnt wit volgens de kenners (Kees Pippel in Toernooibase, Harm Wiersma in De Telegraaf) nog de remise uit het vuur te kunnen slepen. Kosobudzki speelde na deze winstpartij lang op hoog niveau, maar door nederlagen in de laatste twee rondes maakte hij nog een vrije val van plaats 7 naar 26...Shvartsman finishte uiteindelijk als vijftiende, verloor een sloot ratingpunten, hetgeen hij mogelijk in de WK-match tegen Roel Boomstra (geruchten zijn er dat deze in december toch van de grond komt) goed wil maken.Enfin, voor de liefhebber uiteraard een partij om nog eens grondig te onderzoeken en de ruim 2000 hits nog wat op te hogen.
Sun, 07 Oct 2018Navigatie in Toernooibase uitgebreid

Toernooibase
Een paar keer hebben we de vraag gehad of ook per club de toernooien (de onderlinge competities enz.) getoond kunnen worden. Sinds vorig weekend hebben we deze optie ingebracht. Wanneer een "provincie" via de link Toernooien getoond wordt, hebben we aan de rechterzijde een extra kolom toegevoegd van de clubs, die bij deze provincie geregistreerd staan (stonden), waarvan toernooien in Toernooibase zijn geregistreerd. Door op deze link te klikken komt men nu in een clubscherm, waar de clubtoernooien van het huidige seizoen zijn geregistreerd. Enkele opties hebben we in het kleine fotootje van de clubpagina van Huizum geel gearceerd.Met de welbekende optie Archief kunnen ook clubtoernooien uit het verleden opgezocht worden. Daarnaast is er boven in het scherm een optie Link waarvan men het linkadres van dit scherm kan kopieren. Door deze in een i-frame of een wrapper te plaatsen kan deze toernooibase clubpagina naadloos ook in eigen clubwebsite toegevoegd worden. En via het misschien wat minder bekende sterretje/plusje kan men - als men een account heeft in Toernooibase - de clubpagina ook toevoegen aan de eigen favorieten.De top 15 in de virtuele KNDB-rating wordt eveneens getoond. Daarnaast kan men ook via de linken clublokaal en spelers meer informatie over de club verkrijgen.Uiteraard geldt hetzelfde als men in Toernooibase de optie Buitenland/International heeft aangeklikt. In dat geval kan men de toernooien per land opzoeken.Mogelijk dat we deze clubpagina nog verder gaan uitbreiden. Suggesties zijn altijd welkom!
Sun, 16 Sep 2018De populairste applet in de maand augustus

Toernooibase
De applet, die vorige maand het meest werd afgespeeld in Toernooibase, komt uit het MTB Open Hoogeveen 2018. In de vierde ronde werd een spectaculair duel gespeeld door de winnaar van dit jaar en de triomfator van de vorige editie. Michel Kroesbergen wist in de diagramstand na 26....3-9? een spectaculaire klapper op het bord te toveren. Daarna was het volgens het computerbeest Kingsrow alsnog remise, maar toen Auke Scholma met zwart een zet te lang wachtte om de dam van het bord te halen, ging Kroesbergen er met de zege (en later ook de toernooiwinst) vandoor. Analysatoren gaven in de diagramstand aan dat zwart met 26...8-13! had moeten voortzetten, en concluderen daarbij voordeel voor zwart. Opvallend is dat Auke Scholma gisteren in zijn rubriek in de Leeuwarder Courant/Nieuwsblad van het Noorden wel 26....8-13 als aangewezen zet benoemd, maar daarna - en daarbij een volledig ander pad inslaand - de beste kansen weer aan wit toekent. Reden genoeg, ook voor de betrokken (groot)meesters, om de applet nog eens voor het voetlicht te halen en aan een hernieuwd messcherp onderzoek te onderwerpen. Daarmee de dik 2500 hits nog eventjes ruimschoots op te hogen.
Sun, 02 Sep 2018De applet van de maand juli

Toernooibase
De applet met de meeste hits in de maand juli laat zich makkelijk voorspellen. De combinatieve nederlaag van wereldkampioenskandidaat Roel Boomstra tegen Maarten Linssen in het Nijmegen Open maakte veel los. Ruim 2500 keer is de applet bekeken, met veel analytisch commentaar. Sterk was de riposte van Boomstra, Met vijf overwinningen in de volgende zeven ronden wist hij het toernooi alsnog op zijn naam te schrijven! Zoals Auke Scholma vandaag in de Leeuwarder Courant vermeldde werd er in het verleden over wijlen Jannes van der Wal (die ook wel eens vreemde bokken schoot) gedicht: "Hij die zijn fout weet uit te wissen, mag zich telkenmaal opnieuw vergissen" Kortom reden genoeg om alle partijen en ook deze partij van Roel Boomstra nog eens na te spelen.
Sat, 04 Aug 2018Historie

Toernooibase
Frequente bezoekers van Toernooibase merken ongetwijfeld op dat betreffende de historie van het dammen steeds meer digitaal wordt vastgelegd. Hanco Elenbaas zend regelmatig gegevens uit eigen archief met complete toernooitabellen, detailuitslagen en fotos (onder meer pasfotos van spelers). Ronald Schalley legt heel veel gegevens uit de Belgische damhistorie vast, terwijl Gerrit Boom via naspeuringen op internet ook flink wat historische gegevens voor het voetlicht brengt. Zelf speurt ondergetekende regelmatig het digitale archief van de Leeuwarder Courant af op oude toernooigegevens.Gerrit Boom zond ons gisteren een zeer opmerkelijke link, die we u niet willen onthouden. Via Delpher (een enorme site met heel veel gegevens) vond hij een digitale weergave van het boek Vijfentwintig jaar dambeweging in Nederland, 1911-1936 (Ph. de Schaap) wat via de Koninklijke Bibliotheek is upgeload en voor eigen gebruik zelfs in pdf-bestand valt down te loaden. En vanochtend zond hij nog een mail met een link naar digitale bestanden van Het Damspel in de periode 1909-1940 (als we het goed hebben 485 afleveringen). Voor de geinteresseerden in het damverleden natuurlijk gegevens om van te watertanden. Een opmerkelijk berichtje uit die eerste 25 jaar van de Nederlandse Dambond, jaarverslag juli 1918: De N.D.B. telt 23 vereenigingen met ca. 570 leden. Wederom achteruitgang ten opzichte van het vorig jaar. Honderd jaar later niks nieuws onder de zon.De beide linken zijn ook vastgelegd in het onderdeel Boeken/Tijdschriften van Toernooibase, in welke digitale dambibliotheek steeds meer verwijzingen naar recente en oude uitgaven zijn opgeslagen.Piet Bouma.
Wed, 25 Jul 2018