educated

Toernooibase

Nieuwe (sub)ratinglijsten toegevoegd

Toernooibase
Dit weekend zijn er in Toernooibase betreffende de KNDB-rating en ook FMJD-rating wat nieuwe opties toegevoegd. Zo is voor de KNDB-rating ook de mogelijkheid gemaakt, selecties te maken op Junioren, Aspiranten, Pupillen en Welpen, zodat ook deze groepen in hun leeftijdscategorie de stand van zaken betreffende hun virtuele rating (en ook de KNDB- rating per 1-7-2017) kunnen bekijken. Al eerder was deze optie voor de vrouwen ingevoerd. Daarnaast zijn ook de FMJD a-lijsten vanaf 31-12-1983/01-01-1984 in Toernooibase te bezichtigen (de lijsten stonden toch al op de server). Op die allereerste a-lijst (al schijnen er mogelijk nog eerdere Volmac-lijsten te bestaan) stond de toen 30-jarige Harm Wiersma als eerste genoteerd met een rating van 2417. Daarmee zou hij zich heden ten dage nog net voor wereldkampioen Roel Boomstra hebben geklasseerd. Voor ratinghistorici natuurlijk mooie lijsten om in te grasduinen.
Mon, 17 Jul 2017Nieuwe sectie Internetdammen toegevoegd

Toernooibase
Omdat enkele enthousiastelingen graag een internettoernooi van Play Ok in Toernooibase wilden opnemen, is er een nieuwe Provincie/Sectie Internetdammen aan Toernooibase toegevoegd. We hebben daar de clubs Play Ok en PlayDraughts ingevoerd, aangezien dit momenteel de meest voorkomende plaatsen zijn waar internettoernooien worden gespeeld.Voor toevoegen in Toernooibase van deze internettoernooien stellen we wel voorwaarden:a) er mogen geen spelers met nicknames in Toernooibase worden toegevoegd, dus spelers moeten hun werkelijke identiteit kenbaar maken.b) alleen toernooien (dus geen individuele partijen) mogen in Toernooibase worden opgenomen.c) de spelers moeten toestemming hebben gegeven aan de invoerder dat uitslagen en partijen in Toernooibase worden opgenomen. New section Internetdammen addedBecause some enthusiasts wanted to include an online tournament from Play Ok in Toernooibase, a new Province/ Section Internetdammen is added to Toernooibase. We introduced the Play Ok and PlayDraughts clubs, as these are currently the most common places where internet tournaments can be played.To add these internet tournaments to Toernooibase, we set some conditions:a) No players with nicknames in Toernooibase may be added, so players need to reveal their identity.b) Only tournaments (no individual games) may be included in Toernooibase.c) The players must have given permission to the importer to include results and games in Toernooibase.
Sat, 15 Jul 2017De juni-applet en nieuwe features Oerterp-applet

Toernooibase
De meest afgespeelde applet in de maand juni komt uit de finale van de Nationale Bekercompetitie. Wereldkampioen Roel Boomstra leidde in de beslissende partij tegen Bert Aalberts op het 1e bord Hijken DTC naar de bekerwinst. In de diagramstand ging de zwartspeler waarschijnlijk beslissend in de fout met 49...26-31 door Ron Heusdens simpel als verkeerd offertje betiteld. Reden genoeg om zelf te onderzoeken hoe zwart hier de remisehaven nog had kunnen bereiken en de 1200 hits nog wat op te hogen. Daarnaast hebben regelmatige partij-invoerder ongetwijfeld gemerkt dat de Oerterp-applet onder de motorkap wat uitbreidingen/modificaties heeft gehad. Zo is het nu onder meer mogelijk om via drag and drop (de voorbode voor het invoeren van onreglementaire zetten op het bord) de partij in te voeren. Daarnaast heeft ontwerper Hendrik Veenstra ook binnen een week een Braziliaanse variant op het 64 velden bord ontworpen (spelregels hetzelfde als ons Internationale dammen). Daardoor kunnen de partijen van de computerolympiade Braziliaans dammen nu ook afgespeeld worden. Ongetwijfeld zullen er nog wat modificaties komen. Misschien dat we ook de WK partijen van 2016 vanuit Brazilie (met de tweede plaats van Martin Dolfing) binnenkort in Toernooibase kunnen showen...
Thu, 06 Jul 2017Ratinglijsten ingevoerd, Toernooibase omgeturnd

Toernooibase
Zowel de FMJD-ratinglijsten als de KNDB-ratinglijsten per 1 juli 2017 zijn dit weekend bekend gemaakt. Inmiddels zijn deze volledig in Toernooibase ingevoerd, waarbij de zogenaamde seizoensindeling in Toernooibase ook volledig naar het seizoen 2017/2018 is omgeturnd. Dit betekent, dat wanneer u toernooien van 2017 wilt opvragen, die onder het seizoen 2016/2017 vallen, u nu echt onder het archief 2016/2017 moet kijken. Ook zijn de virtuele ratings van het nieuwe seizoen berekend, waarvoor momenteel alleen Minsk 2017 en 28e Zomertoernooi Friesland 2017 meerekenen. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen nu deze maand ook de zomertoernooien in Nederland los gaan. De officiele KNDB-rating per 1-7-2017 (vastgesteld door Jan Masselink) en de virtuele ratingberekening in Toernooibase liep vrijwel synchroon. Voor twee jeugdspelers, werd de rating afgetopt op de speciale iRP-check, terwijl 1 rating onverklaarbaar 8 ratingpunten verschilde. Daarnaast waren er zes ratings, die 1 ratingpuntje verschilden, wat te verklaren is door verschillende afrondingsmethodiek. Op ca. 2700 ratingberekeningen (en een veelvoud van uitslagen) een afwijkingspercentage van 0,33% is zeer bevredigend. De KNDB-ratinglijsten zullen deze week ook ongetwijfeld op de KNDB-site verschijnen.
Sun, 02 Jul 2017Vrijwilligers gevraagd!

Toernooibase
Het is wat ongemerkt gebeurd, maar Klaas Bor is in het bezit gekomen van notatiebiljetten van het Salou Open, en heeft deze geplaatst in de Dumpstore. Dit betreft de rondes 5 t/m 9. Ongetwijfeld zijn de rondes 1 t/m 4 nog onderweg. Het zou mooi zijn als vrijwilligers de handschoen oppakken en deze ontbrekende partijen op applet zetten. Bij voorbaat dank voor de hulp!
Thu, 15 Jun 2017