educated

Toernooibase

Vrijwilligers gezocht!

Toernooibase
Een enkele keer lijkt de Dumpstore van Toernooibase wat over te gaan lopen. Zo ook deze week. Gerrit Roeterdink heeft van het NK Veteranen een enorme hoeveelheid partijen in de Dumpstore geplaatst. En hoewel een aantal veteranen zelf al haar partijen invoert in Toernooibase, is enige hulp welkom. Met een twintigtal vrijwilligers, die elk tien partijen voor haar rekening neemt, is deze klus voor elk binnen twee uurtjes geklaard. En uiteraard kunnen dan meteen ook een klein aantal partijen uit de Halve Finale van het Kampioenschap van Suriname meegenomen worden. Bij voorbaat dank voor uw hulp!
Sun, 23 Apr 2017De populairste applet in maart

Toernooibase
De partij, die in maart het meest populair was in Toernooibase, komt uit het World Cup toernooi in Ufa. Niet een partij van winnaar Alexey Chizhov, maar het spectaculaire duel tussen wereldkampioen Roel Boomstra en zijn voorganger Alexander Georgiev uit de slotronde. Georgiev bracht een schitterende half-open klassieke omsingeling op het bord, waarbij de Nederlander op het randje van een nederlaag werd gebracht. Op het moment supreme faalde de Russische matador, moest in een remise berusten en miste daardoor de winst in de World Cup. Zowel in Toernooibase als op de Russische website 64-100 wordt uit de doeken gedaan hoe zwart wel had kunnen winnen, terwijl de Russische analysatoren ook haarfijn (met computerhulp) aangeven hoe Boomstra het in de diagramstand wel aan had moeten pakken. Kortom, reden genoeg om deze partij nog eens met aandacht na te spelen en het aantal hits (momenteel een dikke 1400) nog wat op te hogen.
Fri, 07 Apr 2017Toernooibase gedeeltelijk omgeturnd naar seizoen 2017/2018

Toernooibase
Omdat de eerste toernooien welke consequenties hebben op de KNDB-rating na 1 juli 2017 zich aandienen, is Toernooibase gedeeltelijk omgezet naar seizoen 2017/2018. Dit betekent dat er in menus een extra optie seizoen 2017/2018 is aangebracht. Via een truc laten we toernooien van 2017 welke behoren bij het seizoen 2016/2017 ook onder seizoen 2017/2018 zien. Voor toernooien met achtervoegsel 2016/2017 en 2016, dient u via het archief 2016/2017 op te vragen.Tournamentbase partially turned to season 2017/2018The first tournaments that will count on the KNDB-rating after 1 july 2017 will be soon inserted in Tournamentbase. This has the consequence that in a lot of menus the option season 2017/2018 is implemented. With a trick we show tournaments of 2017 which belong to the season 2016/2017 also under season 2017/2018. For inquiry of tournaments with suffix 2016/2017 and 2016, you now can find with archive and season 2016/2017 the concerning tournament.
Tue, 04 Apr 2017Toernooimanager nu free software!

Toernooibase
Het staat al als linkje op de KNDB-site vermeld: sinds 26 februari heeft ontwerper Jan Masselink het programma Toernooimanager als free download vrijgegeven. Dit betekent dat iedere toernooiorganisator/competitieleider nu zonder kosten gebruik kan maken van dit schitterende programma waarmee toernooien met Rond systeem, Zwitsers systeem, Moyenne-systeem en Keizer-systeem volledig verwerkt kunnen worden met allerlei ingewikkelde paringmogelijkheden en weergaven van standen.Het programma Toernooimanager bestaat al sinds de jaren negentig (mogelijk al vijfentwintig jaar!) en met het huidige versienummer 7.38 is er al veel onder de motorkap gewijzigd/aangebracht. Met de datafiles KNDB rating en diverse FMJD-ratingfiles kan er ook Zwitsers op rating gespeeld worden.Vanuit Toernooimanager (en met koppeling op de id van de ratingfiles bij spelers werkt dit perfect) is er ook voor persoonlijke toernooien een datafile te produceren, dat weer upgeload kan worden door gebruikers met rechten naar de internetsite Toernooibase. Internationale arbiters als Johan Demasure, Milena Szatkowska en Vital Aniska maken hier al dankbaar gebruik van. Download hier de handleiding.Toernooimanager is in Nederlands, Engels en Frans beschikbaar. Hopelijk geeft het vrijgeven van het programma een boost in de Franstalige Afrikaanse landen om ook daar hun competities via Toernooimanager professioneel te organiseren. Toernooimanager is te downloaden via een persoonlijke site van Jan Masselink: http://janm59.blogspot.nl/ Toernooimanager now free software! It is already mentioned with a link on the KNDB-site: since 26 February the program Toernooimanager is as a free download released by developer Jan Masselink. This means that each tournamentorganizer/competitionmanager can now use free of charge this wonderful program that supports round robin, swiss system, moyenne-system and Keizer system, with all kinds of complicated pairing systems and presentations of standings.The program Toernooimanager exists since the nineties (possibly 25 years!). With the current version 7.38 much has already been changed/made under the hood. The datafiles of KNDB-rating and FMJD-rating can be imported, so also Swiss on rating is supported.From Toernooimanager is also (and with linking players on id of the ratingfiles this works perfect) a datafile available that can be uploaded by users with administrators rights to the internet-site Toernooibase. International referees as Johan Demasure, Milena Szatkowska and Vital Aniska use this option gratefully. Download here the manual.Toernooimanager is available in Dutch, English and French. Hopefully releasing the program as a freeware version gives a boost in the French-speaking African countries so they can organize their tournaments professionally with Toernooimanager. Toernooimanager can be downloaded from a personal site of Jan Masselink: http://janm59.blogspot.nl/
Mon, 06 Mar 2017De meest afgespeelde applet in de maand februari

Toernooibase
De applet, die in februari de meeste hits in Toernooibase genereerde, is afkomstig uit de degradatiekraker DES Lunteren - Damlust Gouda in de Ereklasse van de Nationale Competitie. De witspeler Martijn van IJzendoorn produceerde hier een zeldzame blunder: 72.48-42 waarna problemist Arjen Timmer er als de kippen bij was om dit buitenkansje te verzilveren. Desondanks was er voor Gouda geen man overboord, de wedstrijd werd met 12-8 in hun voordeel beslist.Zoals gezegd een zeldzame blunder van de Wereld- en Europees kampioen bij de junioren. Wat heet: in het huidige seizoen is dit de enige keer in een reguliere partij dat Van IJzendoorn de vlag moest strijken. Van IJzendoorn is bezig met een ijzersterk seizoen (onder meer een verpletterende toernooizege bij het MTB Hoogeveen), die hem al in de top tien van de FMJD-ranking heeft gebracht en hem in de virtuele KNDB-rating met een fikse ratingwinst momenteel op een tiende plaats klasseert.De 19-jarige Van IJzendoorn heeft alles in zich om binnen enkele jaren de opvolger te worden van wereldkampioen Roel Boomstra. En: bij afwezigheid van Boomstra bij het Nederlands Kampioenschap lijkt hij meteen de favoriet voor de titel. Want Van IJzendoorn heeft ook een bijzondere eigenschap. Geen ontzag voor grootmeesters. Dit seizoen heeft een aantal Afrikaanse en Oost-Europese grootmeesters hardhandig met deze eigenschap kennis gemaakt. De vijf overige Nederlandse grootmeesters, die meedoen bij het NK op Urk, zijn gewaarschuwd!Betreffende de diagramstand ontstond op Toernooibase de discussie of het eindspel voor wit was gewonnen. Eindspelkenner Peter Pippel (ja, ook de broer van Kees heeft de kennis!) schudde moeiteloos de sleutelstelling uit zijn mouw. Reden genoeg om ook deze kennis in uw denksportbagage op te slaan en de ruim 2000 hits bij deze partij nog wat op te hogen.
Tue, 28 Feb 2017