educated

World Draughts Forum

het Nieuwe Forum • Re: NK Dammen Vrouwen 2018

World Draughts Forum
Heike Verheul prima uit de startblokken! Lees meer op de website: http://nkvrouwen.kndb.nl/

Statistics: Posted by Geb Kos — Mon Mar 19, 2018 20:05


2018-03-19T20:05:51+01:00het Nieuwe Forum • Re: Partijproblematiek

World Draughts Forum
Image
A.T. / 19-03-2018 / 9x9

Statistics: Posted by Arjen — Mon Mar 19, 2018 19:14


2018-03-19T19:14:15+01:00het Nieuwe Forum • Re: Partijproblematiek

World Draughts Forum
ildjarn wrote:

Image

Dag Joost,

Allereerst hartelijk dank voor je inhoudelijke opmerkingen op Toernooibase!
Deze mooie compositie heeft een nette aanvangsstand, maar is geen partijproblematiek.
Je zult het ongetwijfeld met me eens zijn. Leuk dat je hier zo nu en dan post!

Groeten, Arjen

Statistics: Posted by Arjen — Mon Mar 19, 2018 19:13


2018-03-19T19:13:42+01:00het Nieuwe Forum • Salou Open 2018 Shirts

World Draughts Forum
Hallo mede Salou gangers,

Voor diegene die het nog niet hadden gezien op de website van Salou Open.
Ik heb dit jaar twee shirtjes ontworpen voor Salou Open 2018.

De shirtjes zijn te zien en te bestellen via http://www.tobyhage.nl

Ze zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en er zijn ook dames uitvoeringen.

Wil je zo'n cool shirt, bestel en betaal deze dan voor 16 april 2018.
Je ontvangt het shirt op de eerste speeldag.

Tot ziens in Salou!!

Zonnige groet, Tobyheren-invsalou-geel.jpg
heren-invsalou-geel.jpg [ 200.23 KiB | Viewed 115 times ]

heren-salou-blauw.jpg
heren-salou-blauw.jpg [ 167.13 KiB | Viewed 115 times ]

Statistics: Posted by nufje — Mon Mar 19, 2018 14:53


2018-03-19T14:53:55+01:00het Nieuwe Forum • Re: WK 2017 Tallinn

World Draughts Forum
pieter wrote:

NicoV wrote:
Eric van Dusseldorp wrote:
Niemand heeft zich toch geplaatst?


Wat een geweldig toernooi. 11 partijen in 2 dagen. En dan in Nederland maar klagen over 2 partijen per dag.
Winstpercentage ca 35 %. Ook beslissingen tussen grootmeesters onderling. Zie Shvartsman tegen Chizhov.
En dan die fantastische combinatie van Trofimov tegen Chizhov. Dat is nog eens smullen.
En dan zijn we nog in afwachting van Blitz en Superblitz.
Hoe lang zal het duren voordat we in Nederland zover zijn?


Overigens heb je natuurlijk helemaal gelijk dat het rapid toernooi een lust voor het oog is, en ook dat blitz toernooi zal weer leuk worden. Ze hebben in China verschillende formats gehanteerd door de jaren heen, waarvan het huidige (rapid/blitz/superblitz) al een paar jaar vastligt. Daarvoor werd er in poulefases gespeeld met die kanttekening dat er geen remises mogelijk waren. Werd de reguliere partij remise, dan volgde rapid, dan blitz en indien noodzakelijk superblitz. Dat bleek niet te werken. Ik durf namelijk wel te zeggen dat vooral onze Russische vrienden de eerste 3 versies het liefste oversloegen om zo tijdens die superblitz de resterende punten te verdelen.
Het rapid toernooi blijkt wel te werken waarbij er m.i. een goede mix tussen aantrekkelijk spel op niveau is gecombineerd met een goed winstpercentage. Persoonlijk vind ik dat bij het Blitz al wat minder worden terwijl het super-blitz inhoudelijk niets te bieden heeft.
Dat ziet er toch leuk uit. Een beslissing tussen 2 grootmeesters. Dat hadden we echt niet gehad met een saaie standaard partij.

https://www.youtube.com/watch?v=nJI2DJ6 ... tion=share

Statistics: Posted by NicoV — Mon Mar 19, 2018 11:21


2018-03-19T11:21:29+01:00het Nieuwe Forum • Re: Ledenaantallen

World Draughts Forum
NicoV wrote:

Henk de Witt wrote:
Vandaag is het kwalificatietoernooi van de schakers in Berlijn geëindigd. Fabio Caruana wordt de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen. We waren altijd al het kleine broertje van het schaken, maar we worden nu volledig weggespeeld. Er was het prachtige toernooi in Wijk aan Zee. Er was het door Carlsen gewonnen toernooi in Noorwegen met de alternatieve opstelling van de stukken. De remise is in het schaken nog bij lange na niet zo groot als in het dammen, maar mocht het zover komen dan is men reeds voorbereid. En nu was er weer het spannende toernooi in Berlijn. De topschakers doen niet aan twee partijen per dag. Natuurlijk niet, het is topsport weet je wel. En na elke drie dagen krijgen de spelers een rustdag. Vergelijk dit met het WK Dammen in Tallinn. Wat een armoe. Is Tallinn aan de orde geweest op de bondsdag? Dacht het niet hè. In de dambond doet men niet aan nadenken, men maakt plannen. Het motto van Guido Gezelle 'Denk aleer gij doende zijt en zijt gij doende denk dan nog' is niet besteed aan de damwereld. De dambond valt aan, de dambond rolt modellen uit, er zit energie en leven in de dambond. Zegt de dambond.

Is dit een pessimistische visie? Nee. Immers, ik heb bewezen dat het heel anders kan. Maar dat vonden sommige mensen in de dambond niet zo fijn. Al die nieuwlichterij, dat vond men maar raar, ja zelfs gevaarlijk. Het leverde weliswaar nieuwe leden op, er gingen meer vrouwen dammen, de topspelers waren in hun nopjes dat niet elke partij in remise eindigde en dat ze net als de schakers hun rust kregen. Maar dat woog niet op tegen dat ene: er was sprake van vernieuwing. Bah, vernieuwing, dat is vies, dat is gevaarlijk, daar houden dammers niet van.
Ik wens de actieve dammers veel wijsheid toe bij de beoordeling waar men wel of niet zijn energie in gaat steken.Ook ik heb al diverse keren de vergelijking met het schaken gemaakt. Dat lijkt mij zeer leerzaam, maar het wordt mij niet altijd in dank afgenomen.
Bovenstaande gaat wel erg hard van stapel want het kwalificatie toernooi schaken is pas halverwege, Misschien wordt Caruana de nieuwe uitdager maar hij is het nog niet. De rest onderschrijf ik helemaal.

Dank voor de correctie Nico. Ik las vanochtend in de krant dat de schakers inderdaad een dubbele competitie spelen en dus pas op de helft zijn. Nog zeven partijen op het hoogste niveau. Gelukkig kunnen ze na een uitputtende partij weer een beetje op adem komen. En zijn er de nodige rustdagen ingelast. De schaakwereld weet zijn grootmeesters de eer te bewijzen die hen toekomt. Zou Rik Keurentjes een mening hebben over dubbele ronden? En Ebbo de Jong? Marcel Kosters? Paul van de Veen? Je hoort ze er nooit over. Zouden ze het normaal vinden dat de grootste dammer aller tijden, de aimabele, soepel van geest zijnde Alexei Tsjizjov op 53-jarige leeftijd in een WK meerdere dubbele ronden moest afwerken? De TIENVOUDIGE WERELDKAMPIOEN vond hiervoor, net als enkele van zijn collega's een oplossing. Binnen twintig minuten remise overeenkomen.
Liever had ik gezien dat zij een principiële oplossing hadden gekozen. Bij de eerste de beste dubbele ronde weigeren plaats te nemen achter het bord. Dit zou Paul van de Veen, groot denker uit Overijssel, een rolberoerte hebben bezorgd. Spelers die in staking gaan! Niemand zou dit Paul toewensen, ik zeker niet, maar ja, waar gehakt wordt vallen nu eenmaal spaanders. Het belang van de damsport staat voorop, nietwaar?

Ik meen dat het Michel Stempher was die riep dat deze spelers geroyeerd moesten worden. Ik zou een andere keuze maken en het voltallige FMJD-bestuur royeren. Weg ermee! Nou ja, niet echt natuurlijk. Een taakstraf, bijvoorbeeld degradatie tot bordenklaarzetter, zou een elegantere oplossing zijn. Michel zal ook niet serieus bedoeld hebben dat Tsjizjov, Schwarzman, Valneris en Baljakin geroyeerd moesten worden.

Welaan, de crisis in de dambond is voorlopig weer op rituele wijze bezworen. We gaan weer door als altijd, niets veranderd, niets aan de handa. Bovendien staan er weer kampioenschappen voor de deur die onze aandacht opeisen. NK, NK Vrouwen en het belangrijkste toernooi van het jaar, het NK Veteranen in Wageningen. Om met Henk Kleinrensink te spreken: 'Wie de jeugd heeft, heeft de ouderen van de toekomst.'

Statistics: Posted by Henk de Witt — Mon Mar 19, 2018 11:08


2018-03-19T11:08:12+01:00het Nieuwe Forum • Re: Ledenaantallen

World Draughts Forum
Henk de Witt wrote:

Frans de Jonge wrote:
Jaap van Galen wrote:
Hoi Frans,
je geeft geen antwoord op Michels aanbod en mijn vraag. Jammer. Dat was concreet.
Maar je begint over iets anders.
Maar waar gaat dit concreet over? Klinkt een beetje vaag. Wat is de concrete realistische doelstelling (wat mij betreft uitgedrukt in het aantal extra leden)?

Ik ken het beleid niet waar Michel het over heeft. Maar als je systematisch jeugddammen op poten zet moet je net zoals in Hoogeveen en Kampen toch wel per vereniging 10 - 20 jongeren aan het dammen zien te krijgen. Dat kost menskracht. Vandaar een eerste aanzet in Gelderland om te bezien of de eerder ontwikkelde concepten (Hoogeveen, Drenthe) succesvol zijn. Deze concepten zijn in een groot aantal documenten verder ontwikkeld en beschreven en worden ter beschikking gesteld aan de damverenigingen. Door de KNDB zijn de betaalde krachten op het Bondsbureau stevig ingezet op een totaal pakket aan tips en documenten. Dan moet je denken aan hoe je ouders betrekt/enthousiasmeert, hoe je jeugd vasthoudt wanneer ze overstappen van basis naar voortgezet onderwijs, de selectie van jeugd, tijdstip en aanpak van schooldammen, enz. enz.). De interesse in Gelderland was groot tijdens de afgelopen vrijdag gehouden eerste presentatie door Zainal Palmans. Op de jeugdleidersvergadering op 14 april volgt meer.

Wil je het landelijk uitrollen dan is er een aantal regiocoördinatoren nodig die de verenigingen kunnen begeleiden bij een succesvolle aanpak. In Den Haag gaan we zeker van het aanbod van Zainal gebruik maken om mee te laten kijken naar de randvoorwaarden om tot een succesvol plan te komen. Afgelopen schooldamtoernooi met ca. 180 deelnemers leverde immers een teleurstellend rendement op. Dat moet en kan toch echt beter.
Jaap, zo een beter antwoord op je vragen?

Frans, jij hebt goede ideeën. Zainal Palmans is een prima vent. Jan Kok, harde werker, keurige vent. Er zijn meer goede mensen binnen de bond. Maar helaas, het gaat niet werken, zoals alle vorige plannen ook niet hebben gewerkt. Ook op de bondsdag gisteren zijn de structurele problemen van de damsport niet aan de orde geweest. Durf ik te zeggen zonder aanwezig te zijn geweest. Brave mensen binnen de dambond gaan weer heel veel energie steken in dingen. Er zijn weer zorgvuldige plannen opgesteld. Is het niet vijf jaar geleden dat jij met Jaap en Fred van Amersfoort het over een Deltaplan hadden? Jaap is vijf jaar ouder, jij bent vijf jaar ouder. Je bent inmiddels met pensioen, je bent verhuisd naar Den Bosch. De dambond heeft in die periode weer vele leden verloren. Vandaag is het kwalificatietoernooi van de schakers in Berlijn geëindigd. Fabio Caruana wordt de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen. We waren altijd al het kleine broertje van het schaken, maar we worden nu volledig weggespeeld. Er was het prachtige toernooi in Wijk aan Zee. Er was het door Carlsen gewonnen toernooi in Noorwegen met de alternatieve opstelling van de stukken. De remise is in het schaken nog bij lange na niet zo groot als in het dammen, maar mocht het zover komen dan is men reeds voorbereid. En nu was er weer het spannende toernooi in Berlijn. De topschakers doen niet aan twee partijen per dag. Natuurlijk niet, het is topsport weet je wel. En na elke drie dagen krijgen de spelers een rustdag. Vergelijk dit met het WK Dammen in Tallinn. Wat een armoe. Is Tallinn aan de orde geweest op de bondsdag? Dacht het niet hè. In de dambond doet men niet aan nadenken, men maakt plannen. Het motto van Guido Gezelle 'Denk aleer gij doende zijt en zijt gij doende denk dan nog' is niet besteed aan de damwereld. De dambond valt aan, de dambond rolt modellen uit, er zit energie en leven in de dambond. Zegt de dambond.

Is dit een pessimistische visie? Nee. Immers, ik heb bewezen dat het heel anders kan. Maar dat vonden sommige mensen in de dambond niet zo fijn. Al die nieuwlichterij, dat vond men maar raar, ja zelfs gevaarlijk. Het leverde weliswaar nieuwe leden op, er gingen meer vrouwen dammen, de topspelers waren in hun nopjes dat niet elke partij in remise eindigde en dat ze net als de schakers hun rust kregen. Maar dat woog niet op tegen dat ene: er was sprake van vernieuwing. Bah, vernieuwing, dat is vies, dat is gevaarlijk, daar houden dammers niet van.
Ik wens de actieve dammers veel wijsheid toe bij de beoordeling waar men wel of niet zijn energie in gaat steken.Ook ik heb al diverse keren de vergelijking met het schaken gemaakt. Dat lijkt mij zeer leerzaam, maar het wordt mij niet altijd in dank afgenomen.
Bovenstaande gaat wel erg hard van stapel want het kwalificatie toernooi schaken is pas halverwege, Misschien wordt Caruana de nieuwe uitdager maar hij is het nog niet. De rest onderschrijf ik helemaal.

Statistics: Posted by NicoV — Mon Mar 19, 2018 06:19


2018-03-19T06:19:41+01:00het Nieuwe Forum • Re: Ledenaantallen

World Draughts Forum
[/quote]
Frans, jij hebt goede ideeën. Zainal Palmans is een prima vent. Jan Kok, harde werker, keurige vent. Er zijn meer goede mensen binnen de bond. Maar helaas, het gaat niet werken, zoals alle vorige plannen ook niet hebben gewerkt. Ook op de bondsdag gisteren zijn de structurele problemen van de damsport niet aan de orde geweest. Durf ik te zeggen zonder aanwezig te zijn geweest. Brave mensen binnen de dambond gaan weer heel veel energie steken in dingen. Er zijn weer zorgvuldige plannen opgesteld. Is het niet vijf jaar geleden dat jij met Jaap en Fred van Amersfoort het over een Deltaplan hadden? Jaap is vijf jaar ouder, jij bent vijf jaar ouder. Je bent inmiddels met pensioen, je bent verhuisd naar Den Bosch. De dambond heeft in die periode weer vele leden verloren. [/quote]

Ha Henk, 5 jaar verder na het Deltaplan en ongetwijfeld weer meer dan 1000 leden armer. Het tempo van vernieuwing is helaas laag. Maar een deel van wat in het Deltaplan opgenomen is gaat nu wel grootschalig uitgevoerd worden. En nog beter dan toen is beschreven. Met beproefde concepten wordt beoogd massaal jeugd aan het dammen krijgen. Als iedere vereniging jaarlijks 1,5 leden erbij krijgen is de daling van het ledental al gestopt. Als jaarlijks 30 damverenigingen 10 - 20 jongeren/scholieren aan het dammen krijgen, nemen het ledental en de verjonging weer verder toe.
Dat daarmee jouw ambities voor vernieuwing nog niet worden gerealiseerd, is helder. Maar de urgentie ligt nu niet bij de vernieuwing maar wel bij de jeugd om die weer aan het dammen te krijgen. En de jeugd vindt het spel en de sport gewoon leuk! Meer jeugd, verjonging en digitalisering gaan vanzelf hun werk doen bij de vernieuwing. Al was het maar omdat de verenigingsavonden gemiddeld genomen steeds slechter bezocht worden. Overigens ben ik nog steeds niet gepensioneerd, de datum daartoe wordt steeds meer opgerekt. We worden gemiddeld genomen steeds ouder met elkaar.

Statistics: Posted by Frans de Jonge — Mon Mar 19, 2018 05:14


2018-03-19T05:14:28+01:00het Nieuwe Forum • Re: Haarlem zaterdag 17 maart: 10e Joop Meure Rapid Toernooi

World Draughts Forum
Verslag van Marcel Kosters van het 10e Joop Meure toernooi:

Alexander Baljakin heeft het Joop Meure Toernooi op overtuigende wijze gewonnen. Hij finishte een punt voor Jean Marc Ndjofang en oud Meure-pupil Richard Mooser.

In vijf op sterkte ingedeelde groepen speelden 72 liefhebbers een sfeervol toernooi. Naast de internationale deelname (Eddy Janssen uit Belgie, Clifton Agata uit Curacao en Jean Marc Ndjofang uit Cameroon) zorgde achterkleinzoon van Joop Meure Kick Smit (10) met zijn dam debuut voor een extra feestelijk accent.

Bij de prijsuitreiking werden het team vrijwilligers van de organiserende Haarlemse Dam Club alsmede de bardames en de familie Smit-Meure in het zonnetje gezet. Een geslaagd toernooi: op naar de elfde editie!

Hieronder nog wat sfeerbeelden van het gezellige toernooi. De foto's zijn eerder gepubliceerd op Facebook in de groep International Draughts.

Image

Image
De jeugd was in aparte groep ook goed vertegenwoordigd

Image
Speciale gast was Clifton Agata uit Curacao. die na het Damfeest van vorige week in Dordrecht nu zijn tweede toernooi in zijn vakantie meepikte. Hier in actie tegen Djin Jharap (r)

Image
Andrew Tjon A Ong en Jean Marc Ndjofang hadden er zijn in!

Image
Zaaloverzicht
Image

Image
De topduels trokken veel bekijks!
Image

Image
De prijswinnaars

object
De beslissing in het toernooi viel in dit duel Jean Marc Ndjofang tegen Alexander Baliakin

Statistics: Posted by Andrew Tjon A Ong — Mon Mar 19, 2018 01:29


2018-03-19T01:29:01+01:00het Nieuwe Forum • Re: Ledenaantallen

World Draughts Forum
Frans de Jonge wrote:

Jaap van Galen wrote:
Frans de Jonge wrote:


Hoi Frans,
je geeft geen antwoord op Michels aanbod en mijn vraag. Jammer. Dat was concreet.
Maar je begint over iets anders.
Maar waar gaat dit concreet over? Klinkt een beetje vaag. Wat is de concrete realistische doelstelling (wat mij betreft uitgedrukt in het aantal extra leden)?

Ik ken het beleid niet waar Michel het over heeft. Maar als je systematisch jeugddammen op poten zet moet je net zoals in Hoogeveen en Kampen toch wel per vereniging 10 - 20 jongeren aan het dammen zien te krijgen. Dat kost menskracht. Vandaar een eerste aanzet in Gelderland om te bezien of de eerder ontwikkelde concepten (Hoogeveen, Drenthe) succesvol zijn. Deze concepten zijn in een groot aantal documenten verder ontwikkeld en beschreven en worden ter beschikking gesteld aan de damverenigingen. Door de KNDB zijn de betaalde krachten op het Bondsbureau stevig ingezet op een totaal pakket aan tips en documenten. Dan moet je denken aan hoe je ouders betrekt/enthousiasmeert, hoe je jeugd vasthoudt wanneer ze overstappen van basis naar voortgezet onderwijs, de selectie van jeugd, tijdstip en aanpak van schooldammen, enz. enz.). De interesse in Gelderland was groot tijdens de afgelopen vrijdag gehouden eerste presentatie door Zainal Palmans. Op de jeugdleidersvergadering op 14 april volgt meer.

Wil je het landelijk uitrollen dan is er een aantal regiocoördinatoren nodig die de verenigingen kunnen begeleiden bij een succesvolle aanpak. In Den Haag gaan we zeker van het aanbod van Zainal gebruik maken om mee te laten kijken naar de randvoorwaarden om tot een succesvol plan te komen. Afgelopen schooldamtoernooi met ca. 180 deelnemers leverde immers een teleurstellend rendement op. Dat moet en kan toch echt beter.
Jaap, zo een beter antwoord op je vragen?

Frans, jij hebt goede ideeën. Zainal Palmans is een prima vent. Jan Kok, harde werker, keurige vent. Er zijn meer goede mensen binnen de bond. Maar helaas, het gaat niet werken, zoals alle vorige plannen ook niet hebben gewerkt. Ook op de bondsdag gisteren zijn de structurele problemen van de damsport niet aan de orde geweest. Durf ik te zeggen zonder aanwezig te zijn geweest. Brave mensen binnen de dambond gaan weer heel veel energie steken in dingen. Er zijn weer zorgvuldige plannen opgesteld. Is het niet vijf jaar geleden dat jij met Jaap en Fred van Amersfoort het over een Deltaplan hadden? Jaap is vijf jaar ouder, jij bent vijf jaar ouder. Je bent inmiddels met pensioen, je bent verhuisd naar Den Bosch. De dambond heeft in die periode weer vele leden verloren. Vandaag is het kwalificatietoernooi van de schakers in Berlijn geëindigd. Fabio Caruana wordt de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen. We waren altijd al het kleine broertje van het schaken, maar we worden nu volledig weggespeeld. Er was het prachtige toernooi in Wijk aan Zee. Er was het door Carlsen gewonnen toernooi in Noorwegen met de alternatieve opstelling van de stukken. De remise is in het schaken nog bij lange na niet zo groot als in het dammen, maar mocht het zover komen dan is men reeds voorbereid. En nu was er weer het spannende toernooi in Berlijn. De topschakers doen niet aan twee partijen per dag. Natuurlijk niet, het is topsport weet je wel. En na elke drie dagen krijgen de spelers een rustdag. Vergelijk dit met het WK Dammen in Tallinn. Wat een armoe. Is Tallinn aan de orde geweest op de bondsdag? Dacht het niet hè. In de dambond doet men niet aan nadenken, men maakt plannen. Het motto van Guido Gezelle 'Denk aleer gij doende zijt en zijt gij doende denk dan nog' is niet besteed aan de damwereld. De dambond valt aan, de dambond rolt modellen uit, er zit energie en leven in de dambond. Zegt de dambond.

Is dit een pessimistische visie? Nee. Immers, ik heb bewezen dat het heel anders kan. Maar dat vonden sommige mensen in de dambond niet zo fijn. Al die nieuwlichterij, dat vond men maar raar, ja zelfs gevaarlijk. Het leverde weliswaar nieuwe leden op, er gingen meer vrouwen dammen, de topspelers waren in hun nopjes dat niet elke partij in remise eindigde en dat ze net als de schakers hun rust kregen. Maar dat woog niet op tegen dat ene: er was sprake van vernieuwing. Bah, vernieuwing, dat is vies, dat is gevaarlijk, daar houden dammers niet van.
Ik wens de actieve dammers veel wijsheid toe bij de beoordeling waar men wel of niet zijn energie in gaat steken.

Statistics: Posted by Henk de Witt — Sun Mar 18, 2018 22:54


2018-03-18T22:54:30+01:00